Политика

Ексклузивно от Лисабон! Радев попари ентусиазма на ГЕРБ за еврозоната и отправи важно предупреждение

Ексклузивно от Лисабон! Радев попари ентусиазма на ГЕРБ за еврозоната и отправи важно предупреждение

радев-порто50734573_304694653567108_3525229549337968640_n
Слепият ентусиазъм не е достатъчен и има държави, които минават с много кратък транзитен период в еврозоната, има и такива, които имат значителни проблеми.
Това коментира в Лисабон президентът Румен Радев.

 

 

 

„Ние имаме ясна стратегическа цел – пълноценна интеграция в европейските структури – това означава пълноправно членство в Шенген и еврозоната”, подчерта той, но и даде пример с Португалия, която след приемането на единната валута дълго време е била в „тотална стагнация”.

 

 

 

Президентът посочи, че нашата страна трябва да отстоява интересите си както Португалия и отбеляза, че в това влиза и призив за създаването на специален бюджет в рамките на еврозоната, който да подпомага по-изостаналите страни.

 

 

 

Увеличаването на двустранния стокообмен между България и Португалия е обща цел за институциите от двете държави, но освен търговията, устойчиви резултати могат да бъдат постигнати чрез увеличаване на взаимните инвестиции, създаване на смесени фирми и съвместно производство за трети пазари. Това заяви държавният глава Румен Радев на работна среща в Лисабон с представители на португалски компании, които планират да инвестират или да разширят присъствието си в България, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.

 

 
Според президента със своите традиции и опит в информационните технологии, комуникациите, енергетиката, туризма и производството на храни българските фирми могат да бъдат партньори на португалския бизнес за реализацията на нови проекти.

 

 

 

 
България и Португалия не са големи пазари, но имат потенциал да обединят усилията си, за да увеличат износа на своите фирми в Европа и други региони, посочиха представителите на бизнеса. Една от португалските компании е закупила заводи у нас за производство на стъклен амбалаж и планира да инвестира още 300 млн. евро за разширяване на своите мощности, както и да създаде свой регионален управленски и счетоводен офис. Като основно преимущество на България в рамките на ЕС представителите на бизнеса откроиха качествените специалисти, които обаче все по-трудно се намират в страната ни поради демографската криза и емиграцията.

 

 

 

 
Да бъде създадена електронна платформа за обмен на информация между агенциите за насърчаване на инвестициите в двете държави, както и да бъдат организирани повече общи бизнес и информационни форуми за представяне на възможностите пред бизнеса, също беше обсъдено по време на разговорите.

 

 

 

 
В срещата участваха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес, управителят на Агенцията за инвестиции, износ и търговия „Португал глобал“ Антонио Силва, президентът на Португалската търговско-промишлена палата Бруно Бобоне, началникът на португалския клон на Европейската инвестиционна банка Ким Крейлгард, ръководители на фирми в сферата на туризма, енергетиката, комуникациите, производството на храни и опаковки.

 

 

 

 

 

Преди това президентът Румен Радев разговаря с председателя на Асамблеята на Португалската република Едуардо Феро Родригеш. Българският държавен глава беше посрещнат с церемония в двореца „Сао Бенто“.

 

 

Фрог нюз, Епицентър

Политика

More in Политика

Image_18239947_40_0

Ивелин Михайлов: Управляващи ми казаха, че ако не се съгласявам с тях, ще ме унищожат до 2 седмици

юни 21, 2024
Image_18236177_40_0

Край на неописуемата драма „Радев или Главчев“: Ето кой ще отиде на великата среща на върха на НАТО във Вашингтон

юни 21, 2024
рая-1

ИТН даде зелен светофар: Рая Назарян стана председател на 50-ото НС с гласовете на 131 депутати

юни 20, 2024
пеефски - 1

Пеевски към евроатлантиците: Излезте от транса, рушим държавата, да не я подаряваме на Путин

юни 20, 2024
ЕК768x432

Унищожителен доклад на Брюксел: България значително закъснява с изпълнението на ПВУ

юни 20, 2024
нс-1

Фалстарт! Парламентът не успя да избере шеф, драмата е пълна! СНИМКИ

юни 19, 2024