Политика

Цветанов: Може да се направи обоснован извод, че при Радев може да говорим за лобизъм, защо нашите експерти да са по-лоши…

Цветанов: Може да се направи обоснован извод, че при Радев може да говорим за лобизъм, защо нашите експерти да са по-лоши…

big__ве_анооов

 

 

БСП бламира президента с решението си да не подкрепи в парламента предложението на кабинета за новия боен самолет, заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той имаше предвид решение на Консултативния съвет по национална сигурност, на което всички политически сили взимат решение за модернизация на въоръжението на армията.

 

Това е тяхното двуличие, защото не може да си гласувал инвестиционен разход, а сега да си против, смята Цветан Цветанов.

 

 

 

 

 

 

Цветанов заяви, че окончателната цена за Ф-16 ще бъде приемлива.

Докато „Грипен“ предлагали само самолет без никакво оборудване.

А това не е дадено в момента в ценообразуването.

 

 

 

 

„С позицията на БСП от вчера те бламираха за пореден път решение на президента на републиката от май 2017 година на Консултативния съвет за национална сигурност, защото с това решение имаше намерение за пълно ускоряване на инвестиционния разход и това беше потвърдено с решението на парламента от юни 2018 година и правителството да започне процедурата. В момента БСП показват, че не са били искрени при решението от юни 2018 година, защото само няколко месеца по-късно са имали друга насока, други интереси“, разясни тезата си Цветан Цветанов.

 

 

 

 

 

 

„Със създадената анкетна комисия ние сме осигурили прозрачност по процедурата. F-16 е по-доброто решение – и по технически показатели, и по цена – убеден съм, че тя ще бъде много по-приемлива за България. Само да припомня – правителството даде 200 милиона за ремонт на сега действащата техника. Ние искаме да имаме самолети в конфигурацията на НАТО и технически показатели, отговарящи на изискванията. Техническото оборудване се купува от трета страна при Грипените и не знаем каква ще бъде окончателната цена, която ще бъде предоставена от Грипен“, каза Цветанов в ефира на БТВ.

 

 

 

 

 

 

Да видим каква ще бъде позицията на БСП в парламента, защото има политици, които винаги са отстоявали евроатлантическите позиции, каза Цветанов. Но не отговори на въпроса на кого от левицата разчитат.

 

 

 

 

 

Семейството Ф-16 преобладава в почти всички държави членки на НАТО. В Европа само Чехия и Унгария са с Грипен, но там имаше съмнения за корупция, припомни вторият човек в ГЕРБ. Цветанов е убеден, че Ф-16 е „най-доброто“. Той изтъкна, че и нашите съседи – Румъния, Турция и Гърция имат на въоръжение Ф-16.

 

 

 

 

 

 

Цветанов изтъкна, че „Грипен“ предлагат само самолет, без никакво оборудване. И поясни думите си: „Липсва му всичко това, което да го направи един боеспособен самолет. Това в момента не е посочено в ценообразуването.“

 

 

 

 

 

 

После отново се върна към БСП, като каза: „За мен е изключително важно каква ще бъде позицията на БСП при дебата в българския парламент. Убеден съм, че има български политици, които изповядват евроатлантическите ценности.“ И попита риторично: „Защо БСП са против F-16?!“

 

 

 

 

 

„Народното събрание ще възложи мандат на четиримата министри, за да договорят най-добрия вариант за държавата ни. Нека кажем, че семейството F-16 преобладава в почти всички страни-членки на НАТО. Само Чехия и Полша са с „Грипен“. Нека да си припомним Словакия – само преди 8-10 месеца имаха решение за „Грипен“, но в момента те са във финалната част за закупуване на F-16, защото само те предлагат целия отбранителен пакет. Защо смятате, че нашите експерти са по-лоши като оценители? Нека да се отнасяме с уважение към нашите експерти“, продължи Цветан Цветанов.

 

 

 

 

 

Уважавам качествата като пилот на Румен Радев, но не уважавам качеството му като политик, защото иска да ни отклони на Изток“, каза Цветанов.

Според него е нелепо „да даваме пари за нещо, което може да ни отдалечи от НАТО“.

 

Може да се направи обоснован извод, че при Румен Радев може да говорим за лобизъм, смята той.

 

 

 

 

 

Цветанов заяви още, че е убеден, че по време на преговорите със САЩ ще падне цената на изтребителите.

 

 

 
„Процесът е започнал 2010 г. Ние бяхме пред финализиране на инвестиционния разход. Но политическите кризи през 2013 г. и правителството на БСП ни отклониха от финализирането на този процес. В момента имаме саботиране и едва ли не да се върнем в изходно положение. Политическата конюнктура е съвсем различна. Саботирането на този инвестиционен разход е в услуга на всички тези, които искат държавата да плаща за сегашната авиационна техника и да даваме пари за това, което би могло да ни отдалечи от НАТО.

 

 

 

 

 

 

Няма да допуснем да обслужваме интересите на тези, които искат пари за ремонт на старите „МиГ“ и „Су“. Ще покажем, че това решение ще бъде най-добро за България и за българските летци, които ще защитават небето ни в партньорство с НАТО. Ще бъдем последователни за изпълняването на принципната позиция за изпълнение на решението на президента Радев от Консултативния съвет за национална сигурност през май 2017 година и решението на парламента от юни 2018 година“, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

 

 

 

 

„Ние знаем, че Румен Радев и неговото поведение може да ни доведе до извод, че става дума за лобизъм или до някакви други интереси. Ние говорим за прозрачност и процедура между правителството на САЩ и България с ратифицирането на договор, който ще мине през българския парламент. От това каква по-голяма прозрачност може да има“, каза още той и отбеляза, че поведението на БСП и президента разкрива „лобиране за нечии интереси“.

 

 

 

 

 

 

 

Запитан ГЕРБ има ли гаранции, че ще получи гласове от „Атака“ и НФСБ, за да може да мине решението на кабинета, Цветанов заяви, че е сигурен в това.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова в предаване по ТВ Европа конкурсът за изтребителите да започне отново.

 

 

 

 

 

Цветанов каза, че е убеден, че ще има необходимото мнозинство в пленарната зала, за да бъде даден мандат на българското правителство да финализира процеса за закупуването на нови бойни самолети. И добави: „И когато стигнем до ратификацията, ще имаме много по-широка политическа подкрепа. Защото това е тема, която засяга България 40 години напред“.

 

Още в сряда ще има дебат по темата, каза още Цветанов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Зам.-шефът на ГЕРБ коментира и недоволството покрай плана „Макрон“, заради който български превозвачи излизат утре на протест в Брюксел, както и упреците от страна на левицата, че правителството е проспало възможността да защити българския интерес.

 

 

 

 

 

 

 

„Мобилният пакет е тема в Европейския парламент от две години. През цялото това време българското правителство и българските евродепутати са защитавали българските превозвачи. Не искам да влизам в конфронтация с Корнелия Нинова по темата, защото искам да покажем, че това е кауза, по която всички политически партии могат да се обединят. Това е кауза на България – убеден съм, че когато обединим усилията си можем да постигнем много повече, когато сме заедно“, каза Цветанов.

 

 

 

 

 

Подкрепям законността и справедливостта, подкрепям всеки един мирен протест, продължи Цветанов в отговор на въпрос подкрепя ли готвения протест в петък на бивши военнослужещи заради жестокия побой над командоса във Войводиново.

 

Очаквайте подробности

 

Епицентър

Политика

More in Политика

171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024