Коментари

Ф-16 са подарък от Вашингтон, благодарение на който България има 1.5 млрд. приход от износ на оръжие

Ф-16 са подарък от Вашингтон, благодарение на който България има 1.5 млрд. приход от износ на оръжие

зюмбюлевImage_7242935_302

 

 

 

 

Главният редактор на проправителственият вестник „24 часа“ Борислав Зюмбюлев буквално изуми българската общественост с коментара, който е направил за „правилния избор“ на американските изтребители Ф-16. Предлагаме го на вашето внимание поради фундаменталната му наглост, която няма как да не бъде отчетена. А всеки с глава на раменете си да прецени каква е истината и дали подобно поведение, каквото се препоръчва, е достойно за една държава.

 

И така:  

 

Тези самолети по същество са подарък от Вашингтон. Благодарение на правителството на САЩ България има приход от 1,5 млрд. от износ на оръжие

 

 

 

 

Българското общество влезе в един измислен дебат какъв изтребител да купи. Активните русофили много държаха на шведския “Грипен”, но в крайна сметка правителството получи мандат да преговаря за американски F-16 от най-новата им модификация Viper.

 

 

 

 

 

 

Казвам, че дебатът е измислен, защото, който и да управляваше, българската страна нямаше как да откаже на САЩ, тъй като тези самолети по същество са подарък от Вашингтон. Благодарение на правителството на САЩ България има приход от 1,5 млрд. от износ на оръжие. Годишният приход е със 100 млн. повече дори отколкото в най-богатите дни на студената война, когато захранвахме деспотични режими в Азия и Африка.

 

 

 

 

 

Това не е подкуп в баналния смисъл – едни хора да вземат едни кинти срещу действие или бездействие. Става дума за offer they can’t refuse. Жестът е направен, като се очаква България да не бъде неблагодарна. Не мисля, че можем да си го позволим.

 

 

 

 

Според мен многото думи за шведските самолети имаха една цел – да скарат София с Вашингтон задълго. Даже не става дума за страха на руснаците от доказаните в бой качества на F-16, а просто за злепоставяне на родината ни пред Съединените щати. Честно казано, надявам се и вярвам, че тези самолети няма да се използват в реален бой с руски такива – все пак са братушки. Но никога не забравям, че прадядо ми Иван загива от руски куршум в битката при Кубадин през Първата световна война.

 

 

 

 

 

 

Затова не мога да разбера продължаващите дебати на тема цена, начин на плащане и други такива. Цена няма, защото по същество това е подарък, направен по елегантен начин. Не мога да разбера защо обаче правителството не го казва направо и така да обясни действията си, без да изпада в дебат по баналности. Просто този въпрос е предрешен още преди 3 години и никакви обещания за бъдещ офсет не могат да се сравняват с този жест.

 

 

 

 

 

Ако изберем други, а не американски изтребители, е акт, който прилича на обявяването на война на Съединените щати. Не бива да го правим и жестоко ще се каем.

 

24chasa.bg

 

Бел. ред. Оригиналното заглавие на коментара е: „Защо никой не смее да каже истината за американските изтребители“

Коментари

More in Коментари

960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024