Политика

Борисов от Мюнхен: Не пишете глупости, аз извиках посланиците на САЩ и Великобритания при мен, не обратното

Борисов от Мюнхен: Не пишете глупости, аз извиках посланиците на САЩ и Великобритания при мен, не обратното

121807_660_370
Аз извиках посланиците, за да ги информирам за сигналите, които имаме, за да не се пишат такива глупости, заяви пред пратеника на Канал 3 в Мюнхен премиерът Бойко Борисов по повод срещите си с посланиците на САЩ Рубин и на Великобритания Хопкинс през седмицата. Това се наложи заради превода на пари от Венецуела в българска банка и разследването за натравянето на бизнесмена Гебрев, в което българските служби си сътрудничат с британските си колеги.
Бойко Борисов изрази тревогата си от повишаването на напрежението в Черноморския регион. „Много се тревожа, усещам, че регионът, вследствие конфликтите Украйна – Русия, никак няма да бъде спокоен. Затова всички български политици трябва да се мобилизираме, за да браним мира“, каза Борисов.
По-рано през деня Борисов проведе среща с Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит. „България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Брекзит. Вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС – „със сделка“ и „без сделка“, заяви Бойко Борисов на срещата си с Барние.

В разговорите българският министър-председател посочи, че държим на ключовата роля на Европейската комисия за постигането на координиран подход между държавите членки, особено по отношение на подготвеността за Брекзит.

 

 

 

 

„За България на първо място стоят правата на гражданите, включително – социалните и здравните, пенсиите“, добави премиерът Борисов. Той заяви пълна подкрепа към главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и го поздрави за отличната работа на преговорния екип.

 

 

 

 

 

„Споразумението за оттегляне е възможно най-добрата основа за уреждането на Брекзит. То определя деликатен баланс, който гарантира правата на гражданите и бизнеса, бюджета на ЕС, целостта на Единния пазар и мирния процес в Ирландия“, каза още премиерът Борисов пред Мишел Барние. Българският министър-председател заяви, че подкрепяме виждането на ЕК, че Споразумението не подлежи на предоговаряне.

 

 

 

 

 

„В този контекст високо оценяваме усилията на Комисията за намиране на приемлива алтернатива в диалог с британската страна. Надяваме се Споразумението да бъде подкрепено от британския парламент“, каза още премиерът Борисов. Той бе категоричен, че в настоящия ключов момент единството на 27-те държави членки на ЕС е от изключителна важност.

 

Канал 3

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024