Политика

Слънцето ще ни топли, дори да е от банани, разкриха от ГЕРБ… (ВИДЕО)

Слънцето ще ни топли, дори да е от банани, разкриха от ГЕРБ… (ВИДЕО)

 

 

соколова05-27-678x381

 

Физиката е много интересна, обяви областната управителка на Перник Ирена Соколова на „Турнирът на младите физици“ в родния й град.

 

 

„Физиката е изключително интересна наука и в рамките на тази седмица и за мен беше интересно да чета много за интересни процеси и явления, толкова интересни, че понякога граничещи с неочакваното“, обявява тя в разпространявано във Фейсбук видео, пише Klub Z.

 

 

 

 

После разкрива и какво е това явления, граничещо с неочакваното:

 

 

 

 

„И аз разбрах, че слънцето би могло да свети и да е топло, дори ако не е изградено от въглерод, както е в момента, а ако е, освен ядрото, навсякъде е заобиколено от банани. Тогава налягането на бананите върху ядрото всъщност ще даде силата на топлината.“

 

 

 

Любопитният „факт“ на бившата депутатка (41-во и 42-ро Народно събрание) предизвика множество подигравки в социалната мрежа.

 

 

Соколова всъщност се опитва да преразкаже популярен мисловен експеримент, който е за цел да се подчертае важността на налягането за високата температура на нашата звезда.

 

 

 

 

Но прави няколко грешки – първо, Слънцето е основно – 73,46% – изградено от водород, не въглерод (0.29%). Бананите пък основно имат кислород (защото са около 70% вода), водородът в тях е едва 9,78%. Но не водородът е съществен в мисловния експеримент, а масата.

 

 

 

 

Слънцето е горещо благодарение на огромната си маса – 333 хиляди пъти масата на Земята – която оказва огромно налягане върху ядрото му. Ако заменим водорода около Слънцето с банани, или плочки, чували с бюлетини на ГЕРБ, или каквото и да е друго със същата маса, налягането ще си остане същото и Слънцето ще продължи да грее и да свети.

 

 

 

 

Това обаче няма да продължи дълго – едва малка част от бананите са водород и звездата ни бързо ще загуби енергия и ще загасне. А ако се чудите колко банана са нужни за целта – при средно тегло на един от 125 грама, ще ни трябват 16 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 банани.

 

 

 

 

Разбира се, това е напълно невъзможно и изборът на „банани“ конкретно е за да подчертае шеговитостта и абсурдността на мисловния експеримент.

 

 

 

 

Естествено, Соколова не е физичка, завършила е социална психология и психотерапия. Но опитът да покаже „знания“ определено не е най-добрият.

 

 

 

ВИДЕОТО ТУК:

 

 

 

Би ти ви, Клуб зет

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024