Uncategorized

Великата тайна, която Кирил и Методий са скрили в азбуката ни!

Великата тайна, която Кирил и Методий са скрили в азбуката ни!

 

азбука

 

 

Думичката „азбука“ идва от две букви и не кои да е и първите две в глаголицата – аз и буки.

Българската азбука е всъщност разказ за грамотността: Аз знам буквите и животът със знанието е добър … Това ни казва нашето а, б, в.

 

 

 

В превод от прабългарски азъ означава памет. Освен това на нашия древен език алем означава първо, аан означава бог или небе. В новата азбука Кирил и Методий поставят на челно място буквата А като символ на начало и самосъзнание.

 

 

 

Всяка следваща буква е взета от началото на конкретна дума и четени последователно образуват смислен текст, скрито послание на светите братя към народа, което ще се ползва от тяхното творение, давайки му да разбере защо буквите са нужни, какъв е техният смисъл и къде ще ги поведе родното слово.

 

 

 

Първите азбукарчета заучавали новата азбука в текстовия й вариант и макар че отдавна сме го забравили, той и днес продължава да ни глаголи, тоест говори: “Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! от! Ща чръв! Ци ша! еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!”.

 

 

 

 

Преведена на съвременен български език тази уникална азбука звучи така: “Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! с ум и разум! Във вярна посока и с ясно съзнание! Напред! Слава!“.

 

 

 

Колко е хубава азбуката ни!

 

 

 

Няма нищо по-важно от историята и традициите за съхранение на една нация. Един велик народ, какъвто е нашият, е тъпкан и мачкан със столетия, точно защото е велик и неговите врагове са били могъщи.

 

 

 

Историята ни е изтривана и пренаписана от всеки, който минава оттук и най-вече от нашите подложни управници до такава степен, че до днес децата ни няма да знаят какви са – българи или американци или турци …

 

 

Източник:  sosnovini

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023