Политика

Столична община с поръчка-рекорд за Гинес: 10 000 лв. за пейка, 1000 лв. за кошче за боклук в центъра

Столична община с поръчка-рекорд за Гинес: 10 000 лв. за пейка, 1000 лв. за кошче за боклук в центъра

 

мебелиf7292c937c214e6a826d62766881f227

 

 

Столичната община е развързала щедро кесията за закупуването на градски мебели при течащия ремонт на центъра. Какво и откъде да се купува, до голяма степен е било предрешено още на ниво проект, като цените при някои артикули сериозно надхвърлят пазарните.

 

 

 

Така за едно кошче за боклук столицата ще плати симпатичната цена от 1000 лв., а монолитна градска пейка от гранит ще струва на столичани 10 000 лв. Това показа проверка на вестник „Сега“ на базата на публично наличната информация за течащия ремонт в централни градски зони.

 

 

В момента с пари от ЕС се работи по две градски зони. „Джи Пи Груп“ отговаря за обновлението на участъци от ул. „Цар Шишман“, „6-ти септември“, „Солунска“ и „Граф Игнатиев“ (20 113 417 лв. без ДДС) , а „ПСТ Груп“ ремонтира пл. „Александър Невски“, пл. „Народно събрание“, градинките при университета, „Св. София“ и „Кристал“ (17 888 814 лв. без ДДС).

 

 

 

 

Общината е предпочела да скрие цените за по-скандалния ремонт – извършваните от фирма „Джи Пи Груп“ дейности. Договорът с фирмата е публикуван с всички задължителни приложения по техническото изпълнение, но не и с ценовата оферта. Така няма как да се провери оферираната от изпълнителя цена за изпълнението на редица дейности, предизвикали скандал заради неприемливи естетически решения или лош монтаж.

 

 

 

 

Общината не дава информация и по отделни запитвания. Така например „Сега“ поиска да получи информация за цената, която столицата ще плати за злополучните перки по „Граф Игнатиев“ и Водната стена на пл.“Гарибалди“, но от общината не отговориха конкретно.

 

 

 

 

Добра представа за разходите обаче дава договорът за другата зона с „ПСТ Груп“. Тук ценовата оферта е публична, а от документацията става ясно, че и двете фирми са работили с един и същ мострен каталог за изпълнението на договора. От техническите оферти се разбира, че доставчиците на някои от продуктите са едни и същи. Така може да се очаква, че предложените цени по отделни позиции от двете фирми са близки. Цените на „ПСТ Груп“ при някои продукти направо изумяват.

 

 

 

 

Над 2 пъти е разликата в предложената от „ПСТ Груп“ цена за закупуване на улични кошчета спрямо пазарните цени за абсолютно същия модел, показа проверка на „Сега“. Според мострения каталог, изготвен от проектанта „А.Д.А.“, и за двете зони е заложено закупуването на кошчета с материал, устойчив на студ и вандализъм, капацитет 85 литра, тегло 9.6 кг и размери 47.5/76 см.

 

 

 

 

За зоната, ремонтирана от „ПСТ Груп“, е предвидено поставянето на 129 кошчета от марка Аdmiral, като фирмата е предложила единична цена от 988 лв. без ДДС на бройка (127 452 лв. без ДДС за цялото количество). Кошче с абсолютно същите характеристики в каталога на „Мева“ за 2019 г. струва 392 лв. без ДДС. Не е ясно кога ще се монтират тези кошчета и дали моделът не е сменен – монтираните в момента в района съдове са от друг модел.

 

 

 

 

Косвена информация за цената на прословутите перки на акула по „Граф Игнатиев“ разкрива друго проектантско решение – като антипаркинг елементи да се ползват гранитни блокове с размер 40/40/40. Блоковете могат да се видят по протежението на улиците и в двете зони, като цената на един гранитен блок при „ПСТ Груп“ е 323 лв. без ДДС.

 

 

 

 

 

В зоната на „ПСТ Груп“ е заложено да бъдат поставени 151 гранитни блока с цел ограничаване на паркирането за цена от 48 759 лв. без ДДС. По договора с „Джи Пи Груп“ е заложено поставянето на още 542 антипаркинг гранитни блока със същите размери. Цената на перките би следвало да е близка – първоначално и тези ограничители бяха в правоъгълна форма, а после бяха преработени, за да не пречат. Последно се реши перките да бъдат сменени с чугунени стълбчета.

 

 

 

 

Гранитът въобще е на мода при течащите ремонти на централната градска част въпреки скандално високите цени за отделни артикули. Така по договор с „ПСТ Груп“ е поръчано да бъдат доставени 11 монолитни каменни пейки срещу астрономическата сума от 112 404 лв. без ДДС (10 218 лв. бройката). От мострения каталог става ясно, че блоковете трябва да са от светлосив гранит с монтирано дърво за сядане върху тях, като не са посочени размери. До момента в зоната на ремонта на „ПСТ Груп“ няма доставени такива пейки, показа проверка на „Сега“.

 

 

 

 

Сред куриозните продукти, поръчани по договора, е и изработен от ламарина знак за обозначаване на паркомясто за инвалиди. Ламариненият елемент с размери 40/40/60 ще се монтира върху статичен гранитен блок, като цената само на ламарината е 464 лв. без ДДС. В зоната на „ПСТ Груп“ е предвидено монтирането на 10 такива елемента. След избухването на скандала около друго странно проектантско решение – „Водната стена“ на пл. „Гарибалди“, общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева обяви, че по нейна информация доставката и монтажът на творението са стрували 28 000 лв.

 

 

 

 

 

Високите цени спрямо други оферти на пазара правят впечатление при много продукти. Така например по-обикновените пейки, класически дизайн, поръчани по договора с „ПСТ Груп“, са на стойност 849 лв. без ДДС. Класически пейки със сходни размери от тропическо дърво от друг доставчик могат да се намерят за цени от 514 лв. Поръчани са 5 автоматизирани самопочистващи се тоалетни с единична цена 84 700 лв. без ДДС, а в интернет може да бъде открита оферта за тоалетна, изготвяна за община Бургас на същата фирма, на цена от 80 220 лв. с включен ДДС.

 

 

 

 

Тук обаче е трудно да се провери дали характеристиките са еднакви и как самият монтаж товари цената. Заложена е и доставката на 7 велостоянки за по 6 броя велосипеди с единична цена 674 лв. без ДДС. Стойки за същия брой велосипеди, но друг модел могат да се намерят на цени от около 230 лв.

 

 

При тези обществени поръчки изготвеният от проектанта мострен каталог до голяма степен е предрешил от кои вносители да се доставят съответните продукти. При строителните материали разнообразието е по-голямо, но при градските мебели посоченият модел води до ползване на един и същ доставчик и от двете фирми. Впечатление прави ползването на каталога на испанската фирма Novatilu. От него са заложени моделът за чешма Tree drinking fountain, оттам вероятно е заимствана и идеята за гранитни пейки. Гранитът по поръчката на „ПСТ Груп“ е доставян от „Евро строй 2016“, а по този на „Джи Пи Груп“ – от фирма „Жакот“. Не е ясно защо не е предпочетено обявяването на отделна обществена поръчка за доставка на градски мебели, за да се търсят по-изгодни цени.

 

 

 

Сега, Петел

loading...
0
Политика

More in Политика

роската12354ea24de79fafc94cd97745e33fa3

Плевнелиев: Правителството е стабилно, чака ни работа! Радев не го играе президент

декември 24, 2019
big_2b6c

Икономист: Идва времето, когато няма да могат да се плащат пенсии

декември 24, 2019
big_99

Бойко Борисов към възрастен родопчанин: И аз съм селянин от Банкя, като тебе! ВИДЕО

декември 23, 2019
phpgmxwfl_800x_

Борисов подкара джипката: Гледай, всичко е направено. Асфалт, всичко… Скалите пак ще падат, но няма да е на пътя

декември 23, 2019
дарикbig_1300

Борисов: Моята работа е работа, а на другите им е празни приказки

декември 22, 2019
трифонf3a2c5d7d3e959808715d6a4d2d92769

Слави Трифонов бясно: Значи пожарникар може, а шоумен не може?!

декември 22, 2019