ОБЩЕСТВО

Бензинът отново поскъпва шоково, народът готов да поднови протестите

Бензинът отново поскъпва шоково, народът готов да поднови протестите

 

бензин768x432

 

 

 

Цените на бензина в България тръгнаха рязко нагоре. Само няколко месеца след масовите есенни протести, обхванали страната заради поскъпването на горивата и след успокояването на цените през зимата, масовият бензин А 95 гони рекордни за тази година стойности. От средата на март досега увеличението е средно с 12 ст. за литър.

 

 

 

Публикувано във факти.бг: ПРОТЕСТИ, ПРОТЕСТИ, ПРОТЕСТИ, ПРОТЕСТИ, ПРОТЕСТИ, ПРОТЕСТИ, ПРОТЕСТИ, ПРОТЕСТИ

 

ОТ ФОРУМА:
Като стачкуваха бензина падна а гражданска отговорност не. Увеличението е над 100%.Хората изнемогват и все повече ни притискат до стената. Пият ни кръвта като кърлежи и ни разкъсват като чакали. Всичко за да си пълнят банковите сметки и хранят алчността си. Това е болестно състояние Трябва някой да ги лекува както намери за добре. 

 

 

 

 

От 2.08 лв. на 14 март сега масовият бензин е средно 2.20 лв. Пет големи вериги по традиция поддържат еднакви средни цени – 2.22 лв. за литър. Това показва справка в специализирания сайт Фуело, който следи цените на горивата у нас и по света.

 

 

 

В сравнение с началото на годината разликата е още по-драстична. Най-ниската стойност за бензина е била около 20 януари – 1.94 лв. за литър. Това прави разлика от 28 ст. за четири месеца. За същия период средната цена на суровия петрол се движи от около 61 до близо 71 долара за барел.

 

 

 

 

Парадоксално, но в последния месец дизелът поддържа сравнително равномерни цени – разликата от средата на март до средата на април е едва 3 ст. нагоре – от 2.28 до 2.31 ст. за литър. Но в сравнение с началото на годината и при дизела поскъпването е осезаемо – с 16 ст. за литър. И тук големите вериги имат буквално съгласувани цени – факт, който контролните органи предпочитат да не забелязват.

 

 

 

Макар поскъпването на горивата да се оправдава от производителите и вносителите с динамиката на цените на суровия петрол, у нас по традиция големите колебания идват около края на пролетта и началото на лятото. Така че може да се очаква, че заради засиленото потребление в идните седмици цените ще продължат да се покачват.

 

 

 

 

Класацията по области показва, че най-скъпо е горивото във Видин. Там средната цена за масовия бензин е 2.24 лв. за литър, а за дизела – 2.33 лв. В някои бензиностанции обаче А 95 достига и до 2.26 лв., а дизелът – 2.35 лв. Традиционно скъпи са горивата и в областите Кюстендил, Плевен, Враца.

 

 

 

 

В края на миналата година, когато страната се тресеше от протести точно заради високите цени на горивата, масовият бензин бе поскъпнал до 2.38 лв. за литър, а дизелът – до 2.41 лв. Тогава от бранша се оправдаха с високите цени на петрола на международните пазари. След голямото обществено недоволство обаче, само за седмица цената на бензина падна до 1.95 лв.

 

ОТ ФОРУМА:

Парно, ток, вода, бензин, ГО, храни. Какво правят тези хора? С какво БГ заслужи подобно наказание? Може ли със 600 лева пенсия – ток, вода, парно, телефон, такса смет и данък сграда – 350 лв за тези 4 дружества. Само прогнозно парно, без ползване 150 лв. В коя държава данъци ток, вода и парно са 50% от доходите? Докога ще сме затворници на ПАРНОТО, без да ползваш плащаш 150 лв.

 

 

Ами да чакаме да стане пак 2.38 и тогава ли да почват стачките бе хора. Я малко се усетете на къде духа вятъра…

 

 

 Вече се убедих,че на Ганьо не дадеш ли 50лв. или кебапчета не отива да стачкува .Може да вие ,да стене да плюе тихичко на саме ,но нямали келепир на момента не тръгва да промени статуквото.Защото е безплатен зор. Не може да разбере,че с действията си ще получи много повече от пари и кебапчета.Ще подобри живота си в дългосрочен план за себе си и поколенията след него.

 

 

Сега, Факти БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024