ОБЩЕСТВО

Великден е! Честито Възкресение Христово!

Великден е! Честито Възкресение Христово!

 

christos-11

 

 

 

 

Великден е! Честито Възкресение Христово!

 

Пасха е най-щастливият ден за всички християни. Вярващите отпразнуват Възкресението на Божия син, Иисус Христос.

 

 

 

 

 

Празникът се чества на третия ден след разпването на Спасителя на кръста. Рано сутринта в неделния ден жените мироносици виждат празната гробница и липсващото тяло на Божия син. Според новозаветните текстове Иисус Христос се явява на Мария-Магдалена, а после и на апостолите.

 

 

 

 

 

Подготовката за честването на най-големия християнски празник започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, всички светлини в храма се изгасяват и малко преди полунощ свещеникът изнася запален трисвещник с думите: „Приидите, приимите свѣтъ, от невечернаго света и прославите Христа, воскресшаго из мертвых”.

 

 

 

 

От трисвещника всички присъстващи палят своите свещи, които по традиция носят по домовете си. При пеене на тропара „Воскресение Твое Христе Спасе“ всички излизат от храма. Точно в полунощ и извън храма при биене на камбаните свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“.

 

 

 

 

При обявяването на Възкресението се пее празничният тропар и се обикаля кръстопоклонно иконата на Възкресението, положена на специален аналой, след това се чете Евангелие и Апостол. После свещеникът чука на храмовите врата с думите: „Подигнєтє, порти, горнищєто си, подигнєтє сє, вєчни порти, и щє влєзє Царят на славата!”, на което подучено лице отвръща: „Кой є този Цар на славата?”.

 

 

 

 

 

Съществува разлика в деня на Пасха при католици и православни. По отношение на Великден православните спазват допълнителното изискване Великден да не съвпада с еврейската Пасха. В случай на такова съвпадение католиците и протестантите отбелязват Великден, а православната църква го отлага с един лунен месец.

 

 

 

 

Затова в половината от случаите западният и източноправославният Великден съвпадат, а в останалите източноправославният е обикновено седмица по-късно. Такава закономерност се наблюдаваше и през тази година.

 

 

 

 

Именници са Величка, Виличка, Величко, Виличко, Велика, Велизара, Пасха, Паскуалина, Паскалина, Паскуалино, Паскал.

 

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024