Политика

Захариева: Законът ни срещу корупцията е „драконовски“, не можем да го сменяме при всеки президент

Захариева: Законът ни срещу корупцията е „драконовски“, не можем да го сменяме при всеки президент

 

 

захариева2110820329

 

 

„На българина му омръзна да има постоянно нов орган за борба с корупцията. БСП иска да го назначава президента, но ако беше предишният президент, щеше ли да иска същото?“. Това попита вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Законът е драконовски, най-тежкия в ЕС, защити тя сегашните нормативи, пише „Топ новини“.

Чух какво каза г-жа Нинова преди КСНС и видях какво бе предложено от президента – нещата съвпадаха.

 

 

 

По думите й първите абзаци от проекта, предложен от президентската институция са съвпадали с тези на БСП. Захариева уточни, че става дума за исканията на опозицията за нов Антикорупционен закон. „Слушах какво каза г-жа Нинова. Наистина се учудих там ли съм била. КСНС беше свикан извънредно от президента“, каза тя. Захариева подчерта, че не е имало никакво бранене на статуквото.

 

 

 

 

„Това е пълен абсурд. На българина му писна, когато имаме проблем да казваме, че ще приемем нов закон, ще създадем ноl орган. Предложението беше да се направи оценка на действащия. Все пак от една година действа“, каза Захариева. Тя посочи, че като юрист се притеснява да се пише на коляно закон преди изборите. Според нея „болката“ на БСП е, че ръководството на антикорупционния орган се избира от парламента, а не от президента.

 

 

 

 

 

„Дали така бурно щяха да защитават тази позиция, ако президент беше предишният?“, попита Захариева. Външният министър припомни, че вчерашният КСНС е втори по отношение на мерките срещу корупцията. Тя обясни, че по становището на КСНС от 2017 г. само една точка не е изпълнена. По думите й става въпрос за изменението на Наказателния кодекс във връзка с частта корупционни престъпления.

 

 

 

 

 

„Нека да припомня, че правителството внесе този закон, в парламента беше приет като БСП гласува против в двете комисии. Имаше разбира се, някои възражения от страна на бизнес и частния сектор, но така или иначе това можеше да се поправи“, допълни министърът.

 

 

Епицентър, Би ти ви

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024