ОБЩЕСТВО

Митрополит Киприан, донесъл Благодатния огън у нас: Благодарим на г-н премиера, че ни отпусна правителствения самолет…

Митрополит Киприан, донесъл Благодатния огън у нас: Благодарим на г-н премиера, че ни отпусна правителствения самолет…

 

kiprian_bgnes1

 

 

Нека Благодатният огън бъде за мир на всички ни в нашата православна и обична България. Това каза пред журналисти Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан при посрещане на Благодатния огън на летище „София“.

 

 

 

Всеподателят Бога да ни закриля, вдъхновява, да ни дава духовно изпълнение в православната ни истина, за да може и ние с радост да се поздравим с пасхалния поздрав „Христос воскресе“, посочи той.

 

 

 

 

„С огромна благодарност към българския патриарх Неофит, който благослови и на Негово блаженство архиепископ Стефан от Македонската православна църква, който разреши с нас да бъде епископ Яков, за да може заедно да вземем Светия огън и да го донесем в нашата благодарувана земя и след това да отпътува към Северна Македония, където да бъде пренесен и за нашите събратя в Северна Македония“, добави митрополит Киприан.

 

 

 

 

„Благодарим и на г-н премиера, че ни даде тази възможност и отпусна правителствения самолет. Благодарим и на директора на дирекция „Вероизповедания“, който съдейства и се застъпи за тази наша идея“, изтъкна Негово преосвещенство митрополит Киприан.

 

 

 

 

Той отбеляза, че се връща от Йерусалим с благоприятни чувства. „Нека да не тъгуваме, че вали, а да ни върви по вода и Македонската православна църква за последно да пролива сълзи и от догодина да бъде с радост и вдъхновение“, допълни той.

 

 

 

 

Българската делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, донесе пет фенера – 4 остават в България, а петият продължава пътя си с правителствения „Фалкон“ за Македония. За първи път епископ на братската страна летя до Светите земи с българската правителствена делегация.

 

 

 

Преди заминаването епископ Яков поздрави българския и македонския народ. Владиката каза още, че за Македония ще бъде изключително приятно да бъде посетена от българския патриарх Неофит.

 

Източник: Фокус, Канал 3

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024