Политика

„Сагата с Цветанов е показателна за самозабравянето в политиката.“

„Сагата с Цветанов е показателна за самозабравянето в политиката.“

dd

„Сагата с Цветанов е показателна за самозабравянето в политиката. Вчера си направих труда още веднъж да изгледам цялата пресконференция (над час) на вече бившия председатл на парламентарната група на ГЕРБ, също така гледах и пресконференцията на ГЕРБ (Борисов и Цветанов) и СДС (Христов и Кисьов) и е очевидно, че Цветанов не е искал да подава оставка. Бил е принуден да я даде. Направете си труда да изслушате точното му обявяване на оставката, когато той говори в трето лице за себе си, а когато потвърждава с кои постове остава, е „АЗ, АЗ, АЗ…“.

Също така, Борисов днес потвърди, че всички с оставки са били наказани. Вчера в говоренето му над час не видях смирение, не усетих чувството, че нещо неморално е направено, нямаше никакво усещане за вина. Цветанов ще се опита да задържи позиции и може и да успее, това ще се разбере в неделя, когато се обявява листата на ГЕРБ за евровота. Ако любимката му Мария Габриел удържи лидерството, ще значи, че за момента се справя, но ако бъде сменена, ще стане интересно. Много хора в ГЕРБ имат да си връщат на Цветанов и ще видим дали това падане, ще им даде повод и да го наритат. Предсрочните избори наближават с пълна сила и според мен вече няма какво да ги спре, трябва да се готвим за две в едно на есен, но моят фокус в момента са евроизборите и максималното добро представяне на Европейска партия Волт!“

ГЕРБ започнаха да асимилират и дясното, процес който отдавна се забелязва чрез закачането на ревера на различни десни личности, но накрая направиха и най-голямата крачка! 30 години след началото на прехода посегнаха и на СДС. Текущото СДС ми е трудно да коментирам, но символът СДС има своята тежест. С тази крачка приключва и самият преход, поне лично за мен. От тук накъде!?
Егото, икономическите интереси и зависимости спират демократичната общност да се обедини истински. А какво означава това? Това означава една партия, един лидер, една визия за развитието на България и Европа. Готова ли е общността за такъв разговор, готова ли е да говори за социална политика, за здравеопазване, за спорт, за пенсии, а не само за правосъдие, енергетика, мафията и Русия? Да, има и теми, които се следят – малък бизнес и електронно управление, но не е достатъчно. В това пространство има лидери, има и много председатели, но има ли разум?

Тук е важно да се проведе и разговорът за ГЕРБ, но пълното отричане, не е начинът. Все пак един милион души са гласували за тях, има и нормални, и много разочаровани хора сред техните редици, които трябва да се привлекат.
Разбира се, преференциите, мюфтийството, пенсиите, целувката с ДПС, корупционните скандали и много други неща няма как да се приемат и аз лично не го приемам! Но в евентуален следващ парламент, ако управлението зависи от демократичната общност, но в коалиция с ГЕРБ (дежавюто с РБ), какво се прави? Трябва много ясно да се заяви на избирателя и то сега, не когато дойдат тези избори – ще отричаме ли ГЕРБ само до момента, в който се седне на масата с тях, играно много пъти (на национално и местно ниво) все с настъпване на мотиката. А дали има лидери тази общност ще видим през настоящата седмица!

Настимир Ананиев партия „Волт“

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024