Европа

Шарли Ебдо окарикатури и пожара на Нотр Дам… СНИМКА

Шарли Ебдо окарикатури и пожара на Нотр Дам… СНИМКА

 

шарли127217_660_370

 

 

 

Френското сатирично издание Шарли Ебдо, веднъж вече атакувано от терористи заради карикатурите си, остана вярно на себе си често да се шегува и с неподходящи неща и в неподходящи момента.

 

 

 

Седмичникът пусна извънреден брой, посветен на пожара, който унищожи голяма част от катедралата Парижката Света Богородица.

 

 

 

 

На обложката си списанието е публикувало карикатура на президента Еманюел Макрон, на чиято глава гори църквата, символ на Франция – Нотр Дам. В левия ъгъл на карикатурата е написано „Реформи“, а в десния – „Започвам с носещата конструкция“.

 

 

 

 

 

Само час след началото на пожара френският президент трябваше да излезе с изявление по повод протестите на „жълтите жилетки“ и реакцията на държавата, но го отмени заради възпламенената катедрала и отиде на площада, за да обещае на французите, че ще я възстанови.

 

 

 

 

След голямото бедствие, довело до шок цяла Франция, агенциите съобщават и за небивал интерес и повишено търсене на романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица„,

 

 

 

който е в основата на популярността на катедралата сред туристите. Именно образите на Есмералда и Квазимодо и до днес възбуждат въображението на посетителите на катедралата, добила още по-голяма известност след екранизацията на романа от Дисни.

 

 

 

 

Междувременно стана ясно, че освен семейството на милиардера Пино, дарило 100 млн. евро, към дарителската акция се включват и от фамилията Луи Вюитон с 200 млн., а кметството на Париж ще отдели 50 млн. евро за реконструкцията и възстановяването на храма. Очаква се и грант от Евросъюза, както и 100 млн. дарение от нефтения концерн Total.

 

 

 

Канал 3

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024