Политика

Скандално решение! Санкциите за къщите за гости остават изцяло за сметка на данъкоплатците

Скандално решение! Санкциите за къщите за гости остават изцяло за сметка на данъкоплатците

Данъкоплатците ще платят санкциите за къщите за гости

 

 

Предизборната закана на премиера Бойко Борисов, че всеки, който е имал нарушение по проектите си за къщи за гости ще „връща парите“ няма да се изпълни. Санкциите за милиони за нарушенията с къщите за гости, както и с други нарушения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат покрити от данъкоплатците.

 

 

 

С решение на Върховния административен съд Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, окончателно е обявена за нищожна. Това съобщава в. „Сега“.

 

 

 

 

 

Така дори да бъде наложена санкция на неизряден бенефициент, тя ще бъде съборена в съда. Всички установени нарушители пък ще имат една година да си поискат парите от държавата. Това ще могат да направят дори и тези, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда.

 

 

 

 

В петчленния състав на ВАС, взел окончателното решение, влиза и председателят му Георги Чолаков. Актът още не е публикуван на сайта на съда, защото в момента от него се заличават личните данни. От съда обявиха, че петчленката се е съгласила изцяло с мотивите на тричленния състав, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна“.

 

 

 

От съда допълват, че според Административнопроцесуалния кодекс „нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена. Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ не е овластен нито то Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове. Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност“.

 

 

 

 

 

Румен Порожанов, който подаде оставка като земеделски министър покрай скандала с къщите за гости, беше изпълнителен директор на ДФЗ от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г., след което стана министър на земеделието в третия кабинет на Бойко Борисов, припомня “Сега“.

 

 

 

 

От публично известната информация, ЕС е наложил санкции на България за 11 милиона евро, а фонд „Земеделие“ е санкционирал нарушителите с други 10 милиона лева, които сега са под въпрос, пише „Медиапул“.

 

Сега, Медиапул, Гласове

loading...
0
Политика

More in Политика

тотев881-187500-1_wide

Бареков пусна СКАНДАЛНИ СНИМКИ на пловдивския кмет Тотев и новия му джип за 200 бона

юли 9, 2019
маяbig_12c6

Мая Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот – махат ги, защото не ядат кебапчета

юли 9, 2019
ненков анна машинно гласуване

ГЕРБ иска да отпадне „скъпия експеримент“ с машинното гласуване за следващи избори

юли 9, 2019
ивица336CA6FC-6398-410A-BE64-1D4C9D502FB0_cx7_cy0_cw89_w1023_r1_s

Борисов: Докато Дачич не ми каже – Извинявай, Бойко, нито Вучич, нито Ана да не ме търсят!

юли 9, 2019
big_Boiko_Borisov1

Борисов: Григор Димитров мина да го видя, защото има същата контузия като мен. Не е за строеж

юли 9, 2019
brnabic-i-borisov

Борисов към сръбския премиер: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл

юли 9, 2019