Политика

Алекс Алексиев: Американският втечнен газ е с 30% по-евтин от руския

Алекс Алексиев: Американският втечнен газ е с 30% по-евтин от руския

alex_alexiev_12
Американският втечнен газ е с 30% по-евтин от руския. Втечненият газ спадна в ценово отношение. Преди месец Новак каза, че руският винаги ще бъде по-евтин от американския, но това не е вярно. Това заяви в предаването „Лице в лице” Алекс Алексиев от Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Ако погледнете Турция, където има ислямистка диктатура, тя започна да се преориентира от руски газ към втечнен газ. Турците строят 6 плаващи терминали. Намалили са покупката си от Русия, но ние още не разбираме, че трябва да направим същото.

 

 

 

 

Втечненият газ се продава на пазара, там дотации няма. Смешно е Борисов да говори за дотации. Американската държава ще даде 1 милиард долара за подпомагане на енергетиката в Източна Европа. Тези пари се дават на американски компании, които ще развиват пазара на втечнен газ в Източна Европа. Може би това е имал предвид Борисов, говорейки за дотациите.

 

 

 

 

 

Предимството да внасяме втечнен газ е, че той е много по-евтин. Ние имаме само един единствен доставчик и той не те третира като търговски обект, а като зависима държава. Ние сме зависими от Русия, наистина. За нас е особено важно да имаме други доставчици, тогава ще видите, че и руснаците ще си свалят цената”, заяви още Алекс Алексиев.

 

ОТ ФОРУМИТЕ:

 

Дали американския газ е 30% по-евтин, както ни убеждава по-горе един ГЪЗОЛИЗАЧ, питайте ГЕРМАНЕЦА – той никога няма да се мине !!!

 

Като е така защо:
Първо – ЕК през февруари тази година прогнозира и обявява, че до 2023-та год. в ЕС втечнения газ ще достигне колосалните 1,6% пазарен дял? 98,4% е за конвенционален газ.

 
Второ – Защо в света не се забелязва бум за строежи на танкери за втечнен газ? А съществуващите са наети за години напред.

 
Трето – с чий газ бе спасена от замръзване Аляска?

 
Четвърто – защо Русия за 2018-та год. доставя в страните от ЕС 4,4 млн. тона втечнен газ, а САЩ – 2,7 млн. Дали не е поради по-ниските транспортни разходи за доставка от ЯМАЛ и по-гъвкав график от американския.

 

 

Алекс Алексиев е председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания „, финансирана от фондация Америка за България

 

Фрог нюз

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024