Европа

Ексклузивно! Европейската сметна палата погва България за милиардите от ЕС за пътища

Ексклузивно! Европейската сметна палата погва България за милиардите от ЕС за пътища

 

ексbig_71469

 

 

Европейската сметна палата започва одит на финансирането от ЕС на мрежата от пътища, свързваща държавите членки и техните региони. Проверката ще обхване България, Чехия, Полша и Испания, съобщава OFFnews.bg.

Одиторите ще разгледат дали действията на Европейската комисия и отпуснатите средства осигуряват напредък на държавите членки към навременно завършване на мрежата и по-добра свързаност за гражданите, съобщи институцията.

 

 

 

 

Между 2007 и 2020 г. отделеното еврофинансиране за пътна свързаност на държавите и регионите им възлиза на 82 млрд. евро като половината е дадена за изграждане на основната мрежа. Основните бенефициенти на това финансиране са централно- и източноевропейските държави членки.

 

 

 

Проверката ще обхване България, Чехия, Полша и Испания.

 

 

 

През 90-те години Европейската комисия си поставя за цел да разработи трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T), която включва и пътна инфраструктура. Идеята е до 2030 г. да бъдат завършени девет основни коридора с дължина около 40 000 км от Балтийско море до Атлантика и от Скандинавия до Средиземноморието. До 2050 г. пък е срокът за осигуряване на достъпност и свързаност на всички региони в Европа.

 

 

 

 

Едновременно с това държавите членки в Централна и Източна Европа не са добре обслужени от връзки изток-запад, нито са свързани помежду си, е установила Европейската сметна палата досега.

 

 

 

„В последните десетилетия финансирането от ЕС е помогнало да се подобрят транспортните връзки между държавите членки и техните региони, но в пътната мрежа все още съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет,“ заяви Джордже Пуфан, членът на Европейската сметна палата, който отговаря за одита. Той изрази опасение, че цялата основна мрежа на ЕС няма да бъде завършена навреме.

 

 

 

 

Одиторите ще проверяват дали изграждането на основната мрежа за ЕС напредва и дали се спазват сроковете, както и дали тя се поддържа в добро състояние. Обект на проверката е и това дали самата Еврокомисия контролира спазването на сроковете и дали финансирането отива по предназначение.

 

Офнюз, Петел

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024