ОБЩЕСТВО

Пейки със стихове на Петя Дубарова и Христо Фотев вече са част от културния облик на Бургас

Пейки със стихове на Петя Дубарова и Христо Фотев вече са част от културния облик на Бургас

 

YYYYY_4

 

 

 

Две пейки във формата на разгърнати книги бяха поставени вчера на площад „Тройката“ в Бургас. Инициативата е на клуб „България за младите“ към ГЕРБ, като изработката на едната от тях е с подкрепата на общинските съветници от партията.

 

 

На събитието присъстваха народните представители Димитър Бойчев, Диана Саватева и Галя Желязкова, представители на местния парламент, както и организаторите на културната инициатива, която е посветена и на 24 май – Ден на славянската писменост и култура.

 

 

Независимо от предизборния характер на това събитие, трябва да признаем, че самите пейки са наистина шедьоври – уникални и красиви.

 

 

„Целта ни е да запазим бургаския дух жив и да популяризираме творчеството на тези поети. Те са символи на непреходността, а стиховете им звучат актуално и до днес. Надяваме се всички заедно да пазим тези места за отмора и култура, които оформят артистичен кът. Благодарим на всички, които ни подкрепиха, сред тях е и бургаският депутат Диана Саватева като ценител на литературата и културовед“, споделиха от клуб „България за младите“.

 

 

 

 

 

Областният ръководител на ГЕРБ Димитър Бойчев приветства оригиналната идея и посочи, че тя е поредна инициатива на клуба в Бургас. Преди време бяха поставени специални информационни табели в Морската градина за разпознаване на животинските и растителните видове, както и бе инициирана каузата „Да напълним голямото сърце на Бургас“.

 

 

 

Едната от откритите пейки днес е посветена на поетесата Петя Дубарова и е част от инициативите, свързани с отбелязването на 57-та годишнина от рождението ѝ. Тя е със стих от „Там някъде“. Другата разгърната „книга“ е част от емблематичното стихотворение на Христо Фотев „Ти тръгваш и се връщаш“, а илюстрациите са от бургаския художник Стоян Цанев.

 

 

Източник: e-burgas

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024