Катастрофи

20 минути преди да загине край Ихтиман, Вяра пратила на майка си снимка на самолета

20 минути преди да загине край Ихтиман, Вяра пратила на майка си снимка на самолета

 

395cd8ea7b52b9f5a89c62e67dc83614ca55f3d8

 

 

 

20 минути преди да загине, Вяра Лозанова от авиобаза Крумово е пратила по вайбър на майка си снимка на машината, с която ще лети.

Както “24 часа” писа, в 11,30 ч на 26 май край Ихтиман лекият самолет пада на земята и се самозапалва. Заедно с 38-годишната Вяра на място издъхва пилотът Иван Костадинов. Той е инженер-конструктор в софийска фирма, председател е на Сдружението на аероклубовете в страната. С военнослужещата го свързва общата страст по висините.

“Нейните

родители

разбраха от

медиите за

смъртта ѝ

Съсипани са от мъка. Не могат да я прежалят”, разказват в Куклен, където живеят Гинка и Васил Лозанови. Майката на Вяра отказва да говори. Също като дъщеря си майката работи в авиобаза Крумово. Оператор е на телефонната централа. Съпругът ѝ е пенсиониран подполковник от ВВС. През 2001 г. той спечели голямата награда от играта на “24 часа” и “Мото-Пфое” – чисто нов “Форд Фокус” за срок от 1 г. и с безплатно гориво за 20 000 км.

 

 

“Автомобилът беше тогава истинска сензация в Куклен. Един такъв лъскав, с цвят аквамарин. Тъй като Васил няма шофьорска книжка, го караха жена му Гинка и двете им деца Вяра и Радослав”, спомнят си в градчето.

 

 

Самолетите обаче били голямата тръпка на дъщерята. Роднини на Лозанови споделят, че още като дете тя искала да лети, тъй като отраснала по летищата. През 2001 г. постъпила в авиобаза Крумово като кадрови войник. Не искала никаква друга работа. Впоследствие изкарала курс за авиомеханик и започнала да поправя хеликоптери Ми-24 и “Кугър”.

“Беше перфектна при изпълнение на служебните си задължения. В много отношения се държеше по-мъжки от мъжете.

Носеше наряди,

винаги изявяваше

желание да ходи

на учения”, коментира бившият командир на авиобазата ген. Златко Златев, който е сред най-близките приятели на Вяра. По думите му всеки уикенд тя ходела на площадката край Белозем, където тренират леки самолети. Обичала да се вози в тях, но имала намерение да добие правоспособност за пилотиране.

 

Лозанова тежко преживяла смъртта на Стефан Василски, съсобственик на белоземското летище. Преди месец самолетът, който управлявал, се разби в района на стадиона на пловдивското село Оризари. Тогава заедно с Василски загина и 18-годишният му спътник – Валентин Аламански от Чирпан. Разследването за катастрофата все още не е приключило.

 

“Майката на Вяра винаги се е страхувала, когато тя отиваше да лети. След инцидента край Оризари още повече се притесняваше. Поръчваше ѝ да се обади, като се приземи”, обясняват близки на Лозанови. Вяра се опитвала да успокои родителите си, казвала, че нейната мечта е да гледа земята от небето. Това било единственото нещо, което ѝ доставяло удоволствие. Познавала се с много членове на авиоклубове, с които поддържала непрекъснат контакт.

“Летящите хора

не трупат имоти –

все ги вълнуват

други животи

Те са малко на брой, но техният свят е мой”, е написала Лозанова във фейсбук профила си.

 

 

Младата жена оставя 15-годишен син. Приятелите ѝ казват, че деветокласникът е нейно копие и също бил запален по самолетите. След развода със съпруга ѝ, който е пилот в авиобаза Крумово, момчето живеело с него.

“Твърд е като майка си, дано да успее да се съвземе след загубата ѝ. Двамата много се обичаха”, казват комшиите в Пловдив.

Колегите на Лозанова в авиобаза Крумово още не могат да повярват, че нея вече я няма. Тя е

третата жертва

от поделението

През юни м.г. при тренировъчен полет с военен хеликоптер загинаха капитаните Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. Военнослужещите описват Вяра като коректна, контактна, с чувство за хумор. Винаги била готова да се притече на помощ. В поделението не помнят да е влизала с някого в конфликт. Пилотите ѝ имали доверие, когато сядали в кабините на хеликоптерите. Знаели, че Вяра прецизно е прегледала всичко до най-дребния детайл. Заради хубостта ѝ неведнъж в поделението ѝ давали ролята на Снежанка, когато Дядо Коледа пристигал с “Кугър” и пълен чувал с подаръци за децата на военните. Въпреки привлекателността си Лозанова си нямала любим. С приятелки споделяла, че не ѝ трябва никой. Синът ѝ и летенето били радостта в живота ѝ.

 

 

 

В авиобаза Крумово не знаят кога ще е погребението. Близките ѝ – също. Тъй като телата на Вяра и на пилота Иван Костадинов са обгорели, рутинната процедура предвижда идентификация с ДНК. Очаква се това да отнеме няколко дни.

Предстои и дълго разследване на причините за падането на самолета, който е собственост на пилота Иван Костадинов. По първоначални данни въпросната експериментална машина “Мистрал” е излетяла от площадка Чернево за Драганово. След като набира височина, апаратът прави спираловидно движение във въздуха, рухва на земята и избухва в пламъци. От него

оцелява

единствено част

от крилото

 

 

 

 

Засега версиите за инцидента са няколко. Първата е човешка грешка. Костадинов е имал любителска книжка за управление на самолет, но е бил с голям опит. Втората хипотеза е за технически проблем. Третият вариант – за неблагоприятни метеорологични условия, е малко вероятен, тъй като във фаталния ден времето е било слънчево. Четвъртата версия е за внезапно прилошаване на пилота, петата – че Костадинов може да е надценил възможностите си, опитвайки се да впечатли спътничката си. Каквато и да е причината, животът на близките на Лозанова и Костадинов е съсипан.

“Ти полетя към звездите доста рано, не трябваше”, написа на страницата на Вяра във фейсбук неин приятел.

 

 

Катастрофи

More in Катастрофи

171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
катастрофа

Мъж е с опасност за живота, след като пиян и дрогиран шофьор блъсна колата му в София / СНИМКИ

февруари 4, 2024
avtobus-blasna-zhena-trotoar-i-124

Тежка катастрофа с автобус 94 в София – блъсна жена на тротоар и дипломатическа кола / СНИМКИ

януари 16, 2024
владая

Тежка катастрофа между три коли край Владая, полицаите вадят заклещена жена

януари 14, 2024
170395177682495

Трагедия: Жена загина в Сунгурларско след удар в дърво, двете й внучета са тежко пострадали

декември 30, 2023
170360941615598

Черна Коледа: Стана ясно кое е загиналото момче в тежката катастрофа край Враца, единствено дете в семейството

декември 26, 2023