ОБЩЕСТВО

Шумни разкрития на МВР за убийства се сриват в съда с гръм и трясък

Шумни разкрития на МВР за убийства се сриват в съда с гръм и трясък

ubiistvo_petar
Шумни дела на МВР за убийства се сгромолясаха в съда с гръм и трясък. Това поставя на дневен ред редица въпроси като например доколко полицията е способна да събира годни доказателства, използва ли нагласени свидетели и уличава ли в престъпления невинни хора по поръчка на силните на деня.

Ще ви разкажем за два случая, които бяха силно рекламирани в обществото като едни от най-значимите разкрития на МВР. Единият е задържането на „убиеца“ на Красимир Горчев-Шмид – Михаил Туцов, известен още като Вандала. Другият е свързан с ареста на ромския барон Любомир Илиева-Къдравия, който според отдел „Убийства“ готвел ликвидирането на трима души, сред които и магистрат.

 

На специална пресконференция на 27 октомври 2014 година бившият главен секретар Светлозар Лазаров се изтапани гордо пред медиите, за да съобщи сензационната новина, че е арестуван убиецът на Шмид. Припомняме ви, че 34-годишният мъж бе застрелян с шест куршума на 20 май 2014 г. около 22.00 часа в Своге.
Новината за задържането на регистрирания автокрадец Михаил Туцов се превръща в първа за деня. Това, което прави впечатление е, че нито окръжният прокурор, нито главният секретар на МВР дават конкретика относно доказателствата. Обясняват лаконично, че са проведени разпити на свидетели и са извършени експертизи.
На първа съдебна инстанция – Софийски окръжен съд праща Туцов за 20 години зад решетките. В края на 2018 година, обаче Апелативния съд в София оправдава напълно мъжът, сочен от МВР за извършител на дръзкото посегателство. Магистратите са категорични, че срещу него няма доказателства. Юристи признават, че са единици случаите, при които по-горна съдебна инстанция отменя изцяло толкова тежка присъда.
На 4 януари 2012 г. БНТ прави нещо специално. Нарушава програмната схема и половин час преди новините съобщава извънредно: „Зловещ заговор срещу висш магистрат. Трима ромски барони са арестувани рано тази сутрин. Те са уличени, че са подготвяли и поръчали убийство на прокурора от Върховната касационна прокуратура Олег Янев. Задържаните са поръчали още две убийства – тези на Шмид Точев от Своге и на председателя на Върховното ромско мешере Ицо Папата“, реди възбуден в ефир репортерът Иво Никодимов.
За лидер на бандата е посочен Любомир Илиев-Къдравия. Следващата една седмица медиите „стават и лягат“ само с него. Някои стигат дори до там, че съобщават, как по „оперативни данни“ той „ослепявал с вряло олио ромчета“, както и че „изнасял хлапета за органи в чужбина“. След пороя от подобни съобщения, граничещи с филм на ужасите, нито една медия не прояви интерес към съдебното следствие. Там, обаче лъсна как полицията е „зашила доказателствата“ с бели конци. Нещо повече, разбере се  как свидетели са били принуждавани да лъжат, за да могат самите те да се отърват от наказателно преследване. Съдът е категоричен, че Къдравия и останалите се напълно невинни. Стига се дори до там, че самата прокуратура отказва дори да протестира оправдателната присъда на първонистанционния съд.
През последните години МВР се похвали с поредица от сензационни разкрития за банди, кръстени в поредица „Килъри 2, 3, 4, 5…“. До този момент нито едно не е приключило с крайно решение на ВКС. Папките за десетки убийства продължават да прашасват в чекмеджето с табела „Студени досиета“. Сред тях е и екзекуцията на близкия до Цветан Цветанов бизнесмен Петър Христов. Фрог научи, че по този случай все още не са разпитани много близки хора, работили с него до последно.

 

 

Екип на Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024

Топ 5 тенденции в онлайн казината през 2024 г.

май 11, 2024