ОБЩЕСТВО

Тръгват щафетни протести, свиневъди блокираха пътя Сливен-Ямбол, скандират „Оставка“ и „Убийци“!

Тръгват щафетни протести, свиневъди блокираха пътя Сливен-Ямбол, скандират „Оставка“ и „Убийци“!

0316420001564673200_773595_600x458

 

 

Стопани от Сливенско и Ямболско блокираха пътя Сливен – Ямбол до село Крушаре с настояване държавата да не погубва поминъка им, като избива свинете, отглеждани в лични стопанства, предаде БГНЕС.

 

 

 

 

Хората скандират „Оставка” и „Убийци”. Въпреки че нямат разрешение за протест и блокада на пътя, полиция отклонява движението, но не се намесва, за да разгони протестиращите от пешеходните пътеки.

 

 

 

 

Хората се заканват, че това няма да бъде последният им протест, а ще продължат да бранят животните си по всякакъв начин.

 

 

 

Сами си произвеждаме фуража, на нас няма как да ни отровят храната за животните с техните измислени чуми, споделя разярен местен жител пред камерите, които и в момента са на мястото на бунта.

 

 

 

 

 

Протестиращите настояват за среща с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и премиера Бойко Борисов.

 

 

 

„Масово снощи започнаха да колят, тук махалата всички си заклаха прасетата. Има срок и хората се притесняват и бързат”, разказва жител на село Козарево пред камерата на bTV, но призова всички да се вдигнат и да дадат отпор на решенията на земеделската министърка и БАБХ.

 

 

 

Срещу протестите са собствениците на индустриални ферми, които подкрепят мерките на Герб за евтаназия на домашните прасета и гледат на организацията по места като политическа, което пък кара хората да си мислят, че всичко с тази чума е измислено за да се оправдаят едни откраднати пари от Европейският съюз по програми за свинепроизводство

 

 

В момента Танева се среща с протестиращи собственици на прасета в стопанства тип „заден двор” в Пазарджик, които по-рано днес обявиха, че ще проведат протест в петък вечер.

 

 

 

 

Междувременно стана ясно, че в Ямболска област не са регистрирани случаи на африканска чума по свинете, но това не отменя мерките, които се предприемат за предотвратяване на разпространението на болестта, съобщи Илиян Костов от Министерството на земеделието след приключилото заседание на Областната епизоотична комисия в града.

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024