ИНЦИДЕНТИ

Подарен от съпругата полет за ЧРД едва не прати пловдивчанин на оня свят

Подарен от съпругата полет за ЧРД едва не прати пловдивчанин на оня свят

pilot-bez-razreshitelno-preobarna-805

 

 

Подарък за рождения ден едва не прати пловдивчанин на оня свят. Куриозната история се разиграла преди близо две години, но едва сега виновникът за нея беше осъден на глоба от 1000 лева, пише Трафик нюз.

 

 

 

В напъна за оригинална изненада съпругата на рожденика видяла в интернет платформа изгодна оферта за любителска обиколка със самолет и му купила ваучер. Дамата и мъжът й пристигнали  на 13 май 2017 година в базата на аеро клуб „Пловдивеър Ул“ оле за платения полет.

 

 

 

Ентусиазираният съпруг се качил на летателната машина, пилотирана от собственика на клуба. Те полетели и половин час кръжали над селата Белозем, Раковски и Маноле.

 

 

 

Кошмарът започнал, когато самолетът тръгнал да се приземява. Единият двигател отказал и това наложило кацането да стане в най-близката нива. Заради неравностите и меката пръст, машината обаче рязко отскочила и се преобърнала. При инцидентът пътникът пострадал и спешно бил откаран в болница. Лекарите установили наранявания в областта на главата и дясната подбедрица.

 

 

 

Междувременно била повикана полиция. Униформените подложили собственика на аероклуба на тест за алкохол и наркотични вещества, като резултатът бил отрицателен.

 

 

 

Лошият момент за пилота настъпил, когато му поискали всички документи. Оказало се, че той няма разрешително да управлява свръхлеко въздухоплавателно средство клас „А“ – STORCH HS, а единствено моторни делтапланери.

 

 

 

Образувано било производство, а не след дълго пилотът бил привлечен като подсъдим.

 

 

 

В Районен съд той признал вина и помолил за снизхождение. След направеното разследване било установено, че въпросният самолет бил закупен от Италия, но не бил регистриран у нас.

 

 

 

Що се касае за разрешителното му, от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ било изискано удостоверение, което показва,  че  собственикът на „Пловдивеър“  притежава свидетелство за правоспособност за свръхлеки въздухоплавателни средства. То обаче е само за извършване на полети с моторни делтапланери, както и за обучение и летателни проверки с тях. Документът категорично не давал право за полети със самолет.

 

 

 

Според Наказателния кодекс за подобно провинение пилотът може да бъде наказан с „лишаване от свобода“ до една година или глоба от сто до триста лева.

 

 

Съдът обаче прел като смекчаващи вината обстоятелства, че той признава вината си, неосъждан е и не е с криминално минало. Поради тези причини пишман пилотът се отървал само с административна санкция – 1000 лева глоба.

 

Трафик нюз

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024