ОБЩЕСТВО

Пореден абсурд: Българи от Чехия напразно обикалят бензиностанции за винетка, глобиха ги

Пореден абсурд: Българи от Чехия напразно обикалят бензиностанции за винетка, глобиха ги

 

big_688

 

 

Семейството на Елица Маврова, което от дълги години живее в Чехия, попадна в изключително неприятна ситуация, след като бе глобено малко след като се членовете му се прибраха в България. Те не успели да намерят начин да си закупят винетка.

Пред камерата на Нова телевизия Елица Маврова разказа как са обикаляли бензиностанции с надеждата да се снабдят с винетния стикер и накрая били глобени.

На 29 август тя пристигнала със семейството си и с тримесечно бебе.

„Влязохме през ГКПП „Калотина” и се опитахме да си купим винетка, защото знаем, че в България пътуването е с такива. Предните години сме си купували винетки на бензиностанци при ГКПП-то и мислихме и този път да направим същото. Като влязохме в самия пункт се оказахме в много сложна ситуация поради големия поток от коли в обратна посока. Там има една малка будка за винетки, но беше затворена“, разказва Маврова.

 

 

 

„Следващата възможност беше бензиностанцията. Влязохме там и те ни казаха: „Не продаваме винетки, не знаем къде се продават”. На самата бензиностанция имаше патрул на „Гранична полиция” и попитах един от полицаите от къде да си купим винетка. Той ни каза, че на 13 километра има друга бензиностанция и от там може да си купим”, обясни Елица Маврова.

 

 

 

Малко след като минали границата и продължили движението си семейството на Елица са спрени от служители на БГ тол. Обяснили им ситуацията, но те решили да ги глобят със 70 лева и задържали документите им, докато не я платят. Младата жена заяви, че ще си търси правата. „Успяхме да подадем жалба в БГ тол и АПИ. Ще търсим и адвокатска помощ и такава от чешкото посолство, защото сме чешки граждани“, обясни тя.

 

 

 

„Този случай със сигурност ще бъде проверен. На ГКПП „Калотина” има 4 пункта, от които се закупуват винетки и 6 места за самообслужване“, пък заяви проф. Олег Асенов. Той е член на УС на АПИ.

 

 

Според него пунктовете са работили на 29 август и са продадени хиляди винетки.

 

 

„Държавата е предвидила и закупуване на електронна винетка. Докато са стояли в колата са могли да с и закупят такава през мобилния телефон”, коментира проф. Олег Асенов.

 

 

 

„Когато се плаща на място с карта служителите на БГ тол нямат право да задържат документите на глобените хора. Ако се плаща в брой на място – тогава имат такова право. За плащане на глоба по банков път трябва да се издаде акт за установено нарушение”, каза още той.

 

Нова тв, Флагман

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024