ОБЩЕСТВО

Братя Аргирови признаха за първи път в ефира, че двамата страдат от рядко срещано заболяване

Братя Аргирови признаха за първи път в ефира, че двамата страдат от рядко срещано заболяване

big_30_1837

 

 

Едни от най-обичаните наши певци – близнаците Благовест и Светослав Аргирови, признаха  в ефира на предаването „Преди обед“, че имат дислексия.

„Искам днес да поговорим за дислексията. Много е важно да знаем за тази болест и особено за децата, които страдат от нея. Не съм сигурен дори, че това е болест и недостатък, защото много видни хора, примерно Алберт Анщайн и Роналд Рейгън, са имали този проблем. Много е важно в училищата в България, както е в Норвегия – на децата, които са с доказана дислексия, на тях да им се дават специални учебници, специални помагала и повече време при изпитите, което е много важно. Трябва да ни чуят хората, от които зависи това“, каза Благовест, при което водещият Сашо Кадиев го попита: „А вие защо искате да говорите за това“.

 

 

Тук последва изненадващият отговор: „Защото ние двамата с брат ми имаме дислексия. И въпреки всичко сме завършили със златни медали музикалното училище. Тоест, човек, който иска нещо, даже и да има тази болест, тя не му пречи. Искам да кажа, че от друга страна хората, които страдат от дислексия, взимат много по-важни и по-правилни решения от останалите“, каза брат му.

 

 

Дислексията (на гръцкиdys – трудна и lexis – дума) е неспособност за четене и разбиране на прочетеното. Объркват се някои букви с други например „б“ с „д“ или „н“ с „п“. Понякога се разместват местата на буквите в думите или хората пишат, както говорят.

 

 

Запитани как са разбрали при положение, че когато са били ученици, не се е знаело много за подобен проблем, братята отговориха:

 

„Въобще не знаехме. Трябваше ни повече време, за да прочетем някои неща. Но това се преодолява с повече труд. За това дислектиците са много по-изобретателни, много повече намират начин да се справят с дадена ситуация и в дадени моменти това дори е положително, защото те намират пътища, които нормалните хора не могат да намерят, благодарение на този свой недостатък. Много е важно да се помага на децата с този проблем“.

 

Би ти ви, Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
корни

Корнелия Нинова: Претърпях операция на паращитовидната жлеза

март 17, 2024
171060092234034

Положиха патриарх Неофит до екзарх Йосиф в „Света Неделя“. България се прости със своя духовен водач (СНИМКИ)

март 16, 2024