Политика

Нечувано: Радев се изрепчи на Тръмп на срещата на НАТО, заради самолетите ни от САЩ

Нечувано: Радев се изрепчи на Тръмп на срещата на НАТО, заради самолетите ни от САЩ

6c6e166a5242945c183bead01ed4fbfe

 

 

Президентът Румен Радев е посочил пред лидерите на страните от НАТО, че не виждал бъдещето на Алианса като съюз между производители и клиенти, а като партньори, които заедно развиват своята сигурност, високи технологии, и заедно произвеждат военно оборудване. Изказването му идва само няколко дни след срещата на премиера Бойко Борисов и щатския президент Доналд Тръмп, след която американският държавен глава похвали щедро България за решението й да се въоръжи с изтребителите Ф-16 за над 1 милиард евро,  ише Лупа БГ.

 

 

 

Според Радев обаче не това трябвало да е ключовото сътрудничество между страните-членки на НАТО, а партньорството. Известно е, че българският президент открито лобираше за купуването на ескадрила бойни самолети от шведския гигант Сааб, а не за американските машини.

 

 

„Предизвиках дебат за една друга разделителна линия, която изобщо не се обсъжда – че страните се делят на производители и на клиенти, купувачи“, каза държавният глава на заключителния си брифинг след срещата на върха на Алианса в Лондон.

 

 

 

„Тук вече позициите са съвсем различни. Ако си силна, високотехнологична икономика, която произвежда военно оборудване за своите собствени нужди и за експорт, когато инвестираш в модернизации, всичките пари отиват в твоята икономика, в твоите хора, и не подлагат на натиск социалната система. Но когато си страна с по-слаба икономика и не произвеждаш тези оръжия, 100 процента от разходите, които даваш за модернизации отиват в богатите страни. За нас това вече наистина е товар, защото натоварва социалните ни системи“, коментира президентът Радев, който е споделил откровено, че това задълбочава технологичната и икономическата пропаст между страните членки в някои отношения.

 

 

Отново в контекста на българо-американската сделка за ВВС, които той ръководеше преди встъпването си на „Дондуков“ 2, Радев е предложил на генералния секретар Йенс Столтенберг да се мисли за форми, така че да има много по-силно индустриално сътрудничество и трансфер на технологии към тези държави, които купуват – като България.

 

 

 

„Това беше и предложението ми към президента Тръмп“, посочи Румен Радев, който говори пред медиите след участието си в работен обяд, на който американският президент покани държавите с разходи за отбрана, надвишаващи 2 процента от техните БВП. Предложението ми беше много конкретно и ясно – САЩ да използват стимули и да се ангажират с много по-голяма подкрепа на страните, които изразходват повече от 2 процента за отбрана – за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, посочи българският държавен глава.

 

 

 

Президентът коментира, че се поставя разделителна линия между държавите, които са с под 2 процента от БВП за отбрана, и тези, които надвишават този процент. Той е изтъкнал на форума направеното от България – за тази година разходите ни за отбрана са над 2 процента, и то чувствително – 3,25 процента от БВП. Ние сме втората страна в НАТО след САЩ с такъв висок разход за отбрана, като над 60 процента от тези средства отиват за модернизация – за купуването на изтребителите Ф-16, с пълно авансово плащане, напомни президентът.

 

Лупа БГ

Политика

More in Политика

1010x570

Съдът: Има данни за съпричастност към престъпната дейност на Живко Коцев, да стане обвиняем

април 6, 2024
phpg3xftw_559x345

Борисов и Пеевски са наредили кабинета на Главчев, няма да се коалираме с тях, обеща Киро

април 5, 2024
Асен Василев-6

Радев поиска от служебния кабинет да направи ревизия на финансите на Асен Василев

април 5, 2024
банкова

Прокуратурата повдига обвинение за организирана престъпна група в Агенция „Митници“

април 4, 2024
zhivko-kotsev-1

ДАНС е обискирал дома на главния секретар на МВР Живко Коцев. За да не го арестуват, той се е съгласил да стане свидетел по делото за контрабанда

април 4, 2024
big_2217

МФ с изненадваща прогноза: Влизането ни в еврозоната ще доведе до забавен растеж на доходите и икономиката

април 3, 2024