СВЯТ

Генщабът на руската армия алармира: НАТО се подготвя за голяма война!

Генщабът на руската армия алармира: НАТО се подготвя за голяма война!

 

герасимов0(1)

 

Ученията на НАТО в балтийските страни, Полша и акваториите на Черно и Балтийско морета говорят, че Алиансът се подготвя за голям конфликт. Това съобщи началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов пред чуждестранните военни аташета, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Военната активност се засилва в балтийските страни и Полша, Черно и Балтийско море, а военните учения на блока се увеличават. Техните сценарии показват целенасочена подготовка на НАТО за задействане на силите му в мащабен военен конфликт“, заяви Герасимов, цитиран от „Червена звезда“.

В същото време, отбеляза той, блокът разпространява тезата за „руската военна заплаха“, интерпретирайки всички действия на Русия за гарантиране на сигурността ѝ или всякакви планирани прозрачни мерки в областта на военното строителство като „заплаха за мира“.

„В доктриналните документи на Брюксел Русия има статут на противник“, подчерта генералът.

Освен това, добави той, на последната среща на върха на НАТО в Лондон пактът обяви завършването на формирането на сили и средства за висока готовност като част от инициативата „четири по тридесет“. Бе обявено и значително повишаване на ефективността на прехвърлянето на войски и засилването на силите по „източния фланг“ на съюза.

„За да се гарантира господство в космическото пространство, на срещата на върха, беше решено космосът да бъде признат като отделна сфера за водене на военни действия, заедно със сушата, въздуха, морето и киберпространството“, добави началникът на Генералния щаб, припомняйки, че разполагането на американските сили за противоракетна отбрана в Европа продължава.

Герасимов припомни също, че от 2016 г. страните членки на алианса са увеличили разходите за отбрана със 130 млрд. долара, а до 2024 г. се планира увеличаването им с 400 млрд. долара. Той подчерта, че действията на блока увеличават напрежението и намаляват нивото на сигурност по линията на контакт между Русия и НАТО.

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024