ИНЦИДЕНТИ

Зловещо! Малко преди да загине, работникът в АЕЦ „Козлодуй“ предупредил, че ще паднат железата

Зловещо! Малко преди да загине, работникът в АЕЦ „Козлодуй“ предупредил, че ще паднат железата

 

зловещо1576590340-thumb-910x0-thumb-910x0-stroejyt-na-hranilishteto

 

 

 

Строителството на ядреното хранилище на площадка „Радиана” край атомната централа е спряно временно след трудовата злополука, при която загинаха двама работници и двама бяха ранени, пише Монитор.

 

По-възрастният, който намери смъртта си в шахта, смазан от тежки железа, е от Мизия. На 63-годишния мъж му оставали само няколко месеца до пенсия и дошъл на обекта, за да си осигури повече пари за старост.

 

 

 

 

32-годишният Филип Бориславов, който е по-леко пострадалият и си е вкъщи в монтанското село Долни Цибър, споделил на близките си, че възрастният работник предчувствал трагедията. В понеделник в 10 часа работниците трябвало да спрат работа за почивка, а минути преди това той казал:

 

 

 

„Да се махаме, че това желязо ще падне над главите ни”. Веднага след това от крана, който бил над изкопа, в който били работниците, се свлекли 5-метрови метални конструкции и ги затиснали. Другият ранен, който също е от Долни Цибър, е в плевенската болница „Св. Панталеймон” със счупени бедра и ребра.

 

 

Загиналите и ранените са наети от бургаската фирма „Евробилд”, която е част от българо-германския консорциум – изпълнител на строителството на хранилището. От там твърдят, че са спазени всички правила за безопасност. Дали е така и още куп неща, свързани с трудовата злополука изяснява и Инспекцията по труда, но проверката й още не е приключила.

 

 

 

От ДП „РАО”, което е възложител на обекта обаче са правили проверки, при които са установявали, че не всички работници ползват защитно облекло и каски. Не се изпълнявали и изискванията за безопазност при работа в изкопи.

 

 

Поради сложността му, разследването е поверено на Националната следствена служба. От там ще трябва да установят причините, поради които 5-метровите метални констукции са рухнали върху хората. Къде точно е причината за инцидента – дали в недоброто укрепване на крана, дали е човешка грешка, това тепърва ще става ясно.

 

 

 

„Четиримата са били в изкопа, а около тях са били кранисти, технически ръководител и лица, които са длъжни да стоят на работното място“, обясни Георги Разложки, зам.-изпълнителен директор на ДП РАО.

 

 

 

Досъдебното производство е под надзора на Окръжна прокуратура – Враца. То е образувано за професионална небрежност.

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024