Криминално

След години: Разкриха кои са апашите зад два големи грабежа, единият – разстрелян с автомат!

След години: Разкриха кои са апашите зад два големи грабежа, единият – разстрелян с автомат!

sled-godini-razkriha-koi-sa-apashite-500

 

 

Грабежите, обвити в мистерия в продължение на години, са били разкрити след убийство и намерен труп край Бургас. Тялото е на един от апашите, но това се става ясно седмици по-късно.

Убийство заради 50 000 лв. осветли два въоръжени грабежа, по които МВР работеше от няколко години, и то без особен напредък.

Двама от извършителите на супердързък въоръжен грабеж в столичен мол през февруари 2016 г. вече са ясни. 33-годишният Петър Валериев от Бургас е мъртъв, а убиецът му Иван Петров от шуменското село Мадара е зад решетките. Двамата са замесени и в банковия обир в Айтос през май 2015 г., смятат криминалисти.

Около 10,40 ч на 22 февруари 2016 г. двама мъже с автомати “Калашников” стрелят срещу гарда на инкасо автомобил в едно от подземните нива на най-големия столичен мол на бул. “Цариградско шосе”. Други двама нападат охранителя в гръб и го събарят на земята. Грабителите задигат близо 400 000 лв. от инкасо автомобила, в който са били парите на няколко банки.

Като на филм въпреки атаката гардът успява да спука с куршум една от гумите на колата на нападателите, открита изоставена по-късно същия ден. От инкасо фирмата заявяват, че престъплението е извършено с особена наглост, тъй като се случва на място, което е наситено с камери, пълно с хора и в активната част на денонощието, а нападателите са въоръжени с автомати.

Въпреки многото камери обаче обирджиите остават неразкрити. До 18 ноември 2019 г., когато в землището на бургаския квартал “Долно Езерово” е открит труп с огнестрелна рана в гърдите, пише „24 часа“.

От самото начало случаят е обвит в мистерия, а криминалистите тръгват от нулата – нямат и една улика, за която да се хванат. Първоначално разполагат единствено с показанията на семейство от Бургас, което попада на тялото по време на ловен излет. Докато на 17 ноември, неделя, се разхождат с кучето си край езерото Вая, Таня и Петко Кралеви попадат на смразяваща находка – труп на мъж, проснат по очи на земята и с огнестрелна рана. Вместо веднага да се обадят на тел. 112, съпрузите се прибират у дома и цяла нощ мислят как да реагират, за да не бъдат обвинени в нещо, което не са извършили. Едва на следващия ден около 18 ч отиват в полицията. После водят криминалистите до мястото, но трупа го няма.

В претърсването на езерото Вая се включиха и леководолази.
Липсва кървава диря или каквато и да е друга следа. След щателно претърсване на заблатената местност тялото е открито в долчинка на 300 метра по-навътре. Мъжът и жената са задържани за денонощие, разпитвани са от психолози на Националния институт по криминалистика, след което са освободени.

“Около трупа нямаше никакви вещи, първоначално не знаехме и самоличността на убития. Работихме денонощно, а след като установихме кой е, бяха разпитани стотици лица, обиколени бяха заложни къщи, хазартни зали и фирми за лизинг”, разказа директорът на ОД МВР – Бургас, старши комисар Радослав Сотиров на извънреден брифинг. За него пристигнаха новоизбраният главен прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов и съобщиха подробности за разкритото убийство.

“Стигнахме до резултата и благодарение на самоотвержената работа на полицията и отличното взаимодействие с прокуратурата. Свършена бе огромна по обем работа”, коментира пред 24 часа окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Разплитайки пъзела, разследващите стигат до потенциалния убиец. На 3 декември е задържан 32-годишният Иван Петров от шуменското село Мадара. Мъжът не е криминално проявен, неосъждан, живеел в Бургас от доста време. Петров прави самопризнания, а при провеждането на следствен експеримент край езерото Вая вече в качеството си на обвиняем, показва как и къде е ликвидирал бившия си авер Петър Валериев. Признава, че преместил трупа, за да не бъде открит лесно.

Последната стъпка на разследващия екип е да открие оръжието. Повикан е водолазен екип, който претърсва езерото Вая сантиметър по сантиметър. Служители на Гражданска защита разчистват района около жп линиите край “Долно Езерово”, където е открит трупът, от храсти и треви, но дъждовното време затруднява криминалистите.

Пробивът идва късно вечерта на 4 декември. Въпреки че е добре прикрито, разследващите намират оръжието. То е скрито между тръстиките на езерото, увито в няколко торби и платнище. Намереният автомат “Калашников” вероятно е едно от оръжията, с които е извършен въоръженият грабеж в столичния мол през 2016 г., предполагат криминалисти.

За разплитане на убийството са назначени 9 експертизи, една от тях е балистичната. Тя ще хвърли светлина и за все още неразкрития банков обир в Айтос през 2015 г. Тогава двама мъже в черно пристигат с мотор пред офиса на банката в центъра на градчето, влизат вътре с каските на главите. Единият вади автомат “Калашников” и стреля във въздуха.

Куршумът минава на сантиметри от главата на банкова служителка.

Обирджиите задигат над 55 000 лв. и изчезват с мотора в посока към Варна. В средата на юли същата година е задържан 22-годишният Христо Колев от варненското село Константиново. Той остава в ареста няколко месеца, но после мярката му е променена в “подписка”, тъй като защитата му вади телефонна разпечатка, според която в 12,47 ч на 19 май от мобилния телефон на Колев е проведен разговор, прехванат от клетката на село Константиново. Обирът в Айтос е извършен в 12,18 ч. Освен това и няколко свидетели твърдят, че в деня на банковия обир Христо е бил в Константиново.

По време на разследването като евентуални съучастници се завъртат имената на криминално проявения Сами Самиев от Варна и на Диян Тодоров, но по-късно те остават само свидетели. Към този момент Христо Колев е единственият обвиняем за банковия обир, а материалите са в прокуратурата, установи проверка на “24 часа”. След убийството на Петър Валериев обаче разследването на банковия обир ще тръгне с нови темпове.

Неуредени финансови отношения и спор за едни 50 000 лв. се превръщат в мотив за убийството на 33-годишния Валериев. Това разкрива убиецът Иван Петров на 6 декември пред Бургаския окръжен съд. Петър настоявал да получи 50 000 лева, на 16 ноември двамата си уговорили среща до жп релсите в квартал “Долно Езерово”, където Валериев бил разстрелян.

Нито жертвата, нито убиецът е парадирал с пари през годините, дори напротив. Убитият е живеел от заеми, никога не се е хващал на работа, за последно е видян в къщата на майка си. Той е криминално проявен, разследван за побой и шофиране след употреба на наркотици.

32-годишният Иван Петров също живеел скромно, не разполагал със скъпи коли и вещи. Двамата се запознали преди десетина години в София. Работели по строителни обекти, постепенно се сближили и започнали да кроят планове как да натрупат пари. Действали изключитено конспиративно, избягвайки комуникации по телефона, разкриха осведомени. И до днес откраднатите хилядарки по време на двата въоръжени грабежа в Айтос и София не са открити.

 

Глас БГ

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024