Икономика

АПИ оттегля проекта за „Струма“ през Кресненското дефиле, ЕК отказа финансиране

АПИ оттегля проекта за „Струма“ през Кресненското дефиле, ЕК отказа финансиране

evropeiska-komisia-bgnes
България оттегля проекта за строежа на „Струма“ през Кресненското дефиле, но продължава да разглежда проекта като приоритетен и не се отказва от него. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Днес българската страна информира Европейската комисия за решението си да оттегли Формуляра за кандидатстване за финансиране на лот 3.2 от Кохезионния фонд на ЕС, който беше подаден за одобрение на 9 август 2019 г. Институциите продължават работа по подготовката на апликационната форма с оглед на приоритетите в сферата на екологията на новата Европейска комисия, която вече представи своя Европейски зелен пакт, пишат от АПИ.

 

От пътната агенция казват, че решението е взето след задълбочен анализ, множество експертни разговори и специално допитване до обществено мнение, което категорично определя довършването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле като изключително важно с оглед на пътната безопасност.

 

Припомняме, че в края на месец октомври 2019 г. Европейската комисия отказа да финансира дострояването на въпросния участък, а причините бяха няколко. От Еврокомисията заявиха, че проектът за строителство през защитените зони във вида, в който България го е изпратила, е в нарушение на европейските директиви, а графикът и сумата, написани в документите, са необмислени или сгрешени.

 

В писмото се казва още, че трасето, одобрено с оценка за въздействие на околната среда преди две години, не е същото,като това, за което страната ни иска да получи финансиране от Брюксел. Ако проектът не бъде изпълнен така, дори има риск от наказателна процедура по Директивата за местообитанията.
.

В същото време от АПИ заявиха днес: „Българската страна винаги е била наясно с трудностите, свързани с опазването на природата в този участък, както и с необходимостта да се намери балансирано решение, отговарящо на екологичните и на транспортните цели. Предвид чувствителната от екологична гледна точка защитена зона, в която се намира отсечката между Крупник и Кресна“.

От пътната агенция казват още, че с цел да се намали въздействието върху обектите от Натура 2000 от съществуващия път E-79, Агенция „Пътна инфраструктура“ се ангажира до края на 2020 г. да изпълни поредица от смекчаващи мерки, а именно: модифициране на съществуващите водостоци, монтиране на двустранно разположена мрежа в банкета на пътя, монтиране на плетени мрежи за птици с височина 4 м върху тротоарите на големите съоръжения.
„За повишаване на пътната безопасност ще се анализира възможността за изграждане на видео система за наблюдение и система за информиране и пренасочване на трафика по обходни пътища и анализ за безопасното му поемане, както и подобряване организацията на движение в Кресненското дефиле“, заявиха още от АПИ.

 

Фрог нюз

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024