Политика

Говорителят на прокуратурата: Вчера бях цензурирана от медии. Не сме пренасяли антики в чували!

Говорителят на прокуратурата: Вчера бях цензурирана от медии. Не сме пренасяли антики в чували!

 

big_1134f

 

Вчера бях цензурирана, беше цензурирана прокуратурата“.

Това заяви говорителят на Обвинениято Сийка Милева на пресконференция днес.
Прокуратурата знае срещу кого се изправя, изправяме се срещу милиардна хазартна мафия, която ще се опита да се защити чрез медиите“, допълни Милева.

Вчера Милева обясни същото – че след повдигнатите обвинения срещу Васил Божков е наясно срещу какво се изправя и че очаква атака от определени медии. „Прокуратурата знае срещу кой се изправя и че тази хазартна империя има изключително голяма финансова възможност. Прокуратурата знае, че благодарение на тях ще се защити, включително и чрез вас медиите“, заяви Милева.
Тези думи на Милева от вчера са били отрязани от БТВ в репортажа им за брифинга на прокуратурата.

 

По време на участието си тази сутрин собственикът на „ЕФбет“ Цветомир Найденов също заяви в прав текст, че в bTV и „Дневник“ съществува цензура и попита риторично: „Това ли са свободни медии?“.

 

На 15 декември дойдох при вас и ви дадох цялата информация за заплахите за убийство. Божков каза, че вие сте купени, че ви е купил.  Свързах се с „Дневник“. Пуснаха ми 13 въпроса, отговорих на тях. После дойдоха на интервю в нашия офис – 6 часа интервю, включително и видеозаснемане – мълчание. После дойдоха заедно с „Капитал“ – пак 5-6 часа интервю, пак нищо. Значи, ние подаваме сигнали, а някаква невидима сила упражнява чадър тези неща да не излизат в медиите.“, категоричен беше Найденов. Той си го обяснява със страх. „Плюс това Васил се обади на баща ми и каза, че ще спре медийните помии, които се изливат – както ги е поръчал, така ще ги спре. Какви са тези чудеса? Свободни медии ли са това? „, каза Цветомир Найденов пред Антон Хекимян в „Тази сутрин“ по БТВ.

 

„Твърдението, че предмети и културни ценности се изсипват в чували, е хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързани с него лица“, каза говорителят на главният прокурор Сийка Милева в отговор на журналистически въпрос, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Предметите на културни ценности, които са обект на изземване, се изземват по законоустановения ред и се изземват в присъствието на най-добрите експерти на територията на България. Това е една хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързани с него лица, че предметите се изсипват в чували. Предметите не се изсипват в чували. Те се изземват в предвидения от закона ред. Няма такова нещо предметите да се хвърлят в черни чували, както излезе такова нещо по медиите“, подчерта тя.

 

Артефактите от колекцията на Божков се съхраняват в специални витрини и постоянна температура в сградата на „Нове холдинг“, която е и музей, и само един градус промяна може да ги повреди.

Реставраторката проф. д-р Веселина Инкова, разказва, че вчера прокуратура и полиция искали да ги съберат в чували. Тя ги спира.

Не се опакова така предмет. Не се пренася така, най-вече предмет с такава културна стойност, те са безценни. В момента съм изумена, притеснена, с начина, по който е решено да се действа с колекцията. Всяко боравене, да не говоря за транспорт и престой в някакви условия е свързано с риск за опазване. Има строг режим как се борави с културни ценности. Но съм изумена, че прокуратурата не е запозната с тези изисквания“, заяви вчера проф. д-р Инкова.

По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на Нове АД Холдинг, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували. Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована.“

Това се казва в официално изявление днес на фондация „Тракия“, която съхранява колекцията от антични предмети и културни ценности на обвинения от прокуратурата бизнесмен.

С гневна позиция излезе и бившият министър на културата Вежди Рашидов. „Господин Гешев издава заповед за нещо. Оттам нататък – когато пренасят куфари със зеле, да дойдат от земеделското министерство, като изнасят тухли – да дойдат от МРРБ, когато изнасят културни ценности, а сетете се кой трябва да дойде“, коментира той.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024