Политика

Кабинетът ще връща от 1 април успели българи от чужбина с 1200 лв.

Кабинетът ще връща от 1 април успели българи от чужбина с 1200 лв.

 

full_tablet_047e13d6-02d1-4d3c-9a54-8392c0552686

Държавата ще осигурява допълнителни финансови пакети на висшисти, завърнали се от чужбина, за да работят у нас. Пакетите ще се различни, а таванът им ще достига 1200 лева. Освен университетска диплома от кандидатите ще се иска да докажат, че през последните 6 месеца са живели в чужбина.

 

КОМЕНТАР ОТ ФОРУМА:

Това няма да спре заминаващите в чужбина, напротив ще ги стимулира. Така дори и нещо да се окъръчи в емиграция, чака те бонус в къщи. Никога за хората с образование и чужди езици кешът не е бил проблем в БГ. Проблемите са образование, здравеопазване, качество на живот, качество и чистота на вода, въздух и храна, корупция, заобикаляща среда – за мен в тоя ред. Ама те не се решават на партийна ПР вечеринка.

 

 

 

От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта. Тя ще бъде създадена по проекта „Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

 

 

Платформата ще дава възможност на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България, да кандидатстват за допълнителни финансови пакети. Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на социалното министерство Зорница Русинова.

 

На събитието бяха представени преимуществата на българския пазар на труда и още начини, които да върнат българите от чужбина в България.

 

Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти. Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на подкрепата може да достигне до 1200 лв. Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава.

 

 

 

Посланикът на България в Австрия Иван Сираков сподели, че 10% от българите, участвали на последния кариерен форум през 2019 г., вече са започнали работа в България. Над 140 българи и водещи австрийски компании, които търсят кадри за своите представителства в България, активно участваха в кариерния форум. Сред тях са „Катро България“, EVN, Liebherr, „Монди Стамболийски“, „Райфайзен банк“.

 

 

 

Андрей Арнаудов също представи проекта Bulgaria Wants You, който ще привлича българи да се върнат в родината чрез платформа с възможностите за професионална реализация. Форумът бе организиран съвместно от Посолството на България в Австрия, Стопанската камара на Австрия, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024