Политика

Нено Димов обвини Орешарски и ВиК-то за водната криза в Перник, не вижда вина у сегашната власт

Нено Димов обвини Орешарски и ВиК-то за водната криза в Перник, не вижда вина у сегашната власт

нено4d914af139924cc5abc7a776a9a80d6f

 

 

При правителството на Орешарски през ноември 2013 г. бяха спрени оперативните програми. Оперативна програма „Околна среда“ е финансов инструмент за най-големите екологични инфраструктури. Заради некадърното управление и заради съмнения за корупция през ноември 2013 г. оперативните програми бяха спрени и тогава България рискуваше да загуби милиарди левове. Само и единствено неимоверните усилия на правителството „Борисов 2“ спасиха тези пари, за да бъдат реализирани в срок.

 

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БНТ отчасти обясни недостига на финансиране за поддръжката на водната инфраструктура в Перник, подчертавайки, че темата за контрола на ВиК-Перник на водния ресурс в общината се политизира.

 
„Мисля, че с всички мерки, които предприе българското правителство, се показва, че се търси решение. През последните няколко дни започнаха да се добавят води от карстови източници, които бяха там, правят се мащабни ремонти, свързани с огромните загуби, защото в края на краищата стана ясно още в края на миналата година, че над 75% от загубите в Перник са по водопреносната мрежа. При подобна голяма загуба не е трудно да се стигне до криза“, каза Димов.

 

 

 
По думите му всяка една инфраструктура трябва да се поддържа навременно. В Перник обаче това не се е случвало, а водната инфраструктура е на 50-60 години. Вина за това има и управата на общината.

 

 
„В първата оперативна програма за България Перник е единственият областен център, който не успя да подаде проект. Всички други областни центрове са подали проекти и към 2017 г. са ги реализирали“, заяви министърът.

 

 

 
По думите му чак през август миналата година с ВиК-Перник е бил сключен договор, чрез който по Оперативна програма „Околна среда“ се осигуряват около 106 млн. лв. От тях 80% са от оперативната програма и са насочени именно към ремонт и реконструкция на водната инфраструктура, но е ясно, че този проект ще се реализира през следващите години.

 

 
Спешните ремонти в момента целят да спрат най-големите течове, най-големите загуби на вода. Ремонтът по оперативната програма ще намали много съществено загубите на вода в целия регион на Перник, смята Димов.

 

economic.bg

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024