Политика

Българите имат пари, през 2018 г. са дали над 1 млрд. лв. за лотария

Българите имат пари, през 2018 г. са дали над 1 млрд. лв. за лотария

Менда Стоянова: През 2018 г. българите са дали над 1 млрд. лв. за лотария

 

За 2018 г. залозите само за тази лотарийна игра („Национална лотария“ – бел.ред.) са над 1 млрд лева“, съобщи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНР. Тя говори за „търкането на билетчета“, коментирайки обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков и промените в законодателството, свързано с хазарта.

 

 

 

Над 1 млрд. лева български граждани предимно с нисък икономически статус са дали само за тази игра. Това има своите социални последици, обобщи Стоянова. Според нея именно социалните последици са една от причините да се иска одържавяване на този бизнес.

 

 

 

„Не е проблематично минаването на лотарията в държавни ръце“, каза Стоянова и добави, че това било практика в Европейския съюз, потвърдена с решение на съда на ЕС. Миналата седмица парламентът прие на първо четене предложени от Валери Симеонов (НФСБ) промени в Закона за хазарта, които предвиждат само държавата да организира лотария.

 

 

 

Попитана защо пет години държавата не е разбрала, че губи пари, след като сега прокуратурата казва, че Божков е ощетил хазната с около 500 млн. лева от неплатени такси, Менда Стоянова посочи като отговорна единствено Държавната комисия по хазарта. „Комисията по хазарта формално се намира на подчинение на министъра на финансите. В закона правомощията му да я контролира са сведени до нула“, е нейното мнение. Според нея въпросът за отговорността ще бъде изясняван тепърва от прокуратурата.

 

 

 

„Участието на България в еврозоната не е самоцел. Участието в еврозоната ще донесе редица икономически предимства. Има и една стратегическа цел, която би се постигнала – необратима евроинтеграция на България… Не е въпрос просто на хрумване за промяна на курса на лева към еврото, а въпрос на това как за последните 23 години се е държала българската икономика при такъв курс“, коментира още Стоянова.

 

 

 

„Всички знаем, че и в момента сме една от най-стабилните финансово и фискални държави. Много по-добре от други държави в еврозоната. Народното събрание прие решение, за да може всеки български гражданин да е спокоен… България категорично няма да участва в ERM II при друг курс, освен при сегашния. Гаранцията е Народното събрание“, увери Стоянова в предаването „Неделя 150“.

 

Имаме златен лев, вързан за еврото

 

Менда Стоянова посочи, че „зад нашия фиксиран курс стоят 160% от цялата левова маса евро“:

„Това означава, че всеки български гражданин, всяка една фирма, ако реши утре да обърне своите левове в евро, БНБ има ресурс – 160% повече ресурс в евро. Това означава, че имаме златен лев, вързан за еврото. Защо сега ще трябва да се поддаваме на внушения, че това ще се промени под натиска на един или друг?“.

 

Стоянова каза, че нито една партия досега не е изразила отношение да не влизаме в еврозоната:

„Ние от 23 години сме един вид в еврозоната, само че с валутния борд. Бордът държи котва на фискалната дисциплина и това в някаква степен пречи на рязкото развитие на икономиката на базата на публични инвестиции“.

 

Източници: БНР, „Дневник“

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024