Политика

НСИ призна за неверни данни за икономическия растеж на страната! Ще има ли оставки?!

НСИ призна за неверни данни за икономическия растеж на страната! Ще има ли оставки?!

 НСИ призна неверни данни за БВП

 

Скандално доказателство, че кабинетът на Борисов трябва да си подаде оставката час по-скоро!

 

След четири дни размисъл Националният статистически институт призна и произведе най-нелепото обяснение за грешките, които е допуснал при изчисляването на брутния вътрешен продукт за миналата година. Както е известно, миналия петък от БСП обвиниха правителството и националната статистика, че манипулират данните за икономическия растеж и лъжат обществото, че той е над 3%, когато реалните стойности са под един процент.

 

 

 

Впоследствие за неконсистетността на статистическата ниформация потвърдиха и представители на академичните среди След среща между ръководството на НСИ и Агенция „Митници“, двете институции разпространиха нелепо прессъобщение, в което признават, че предоставянето и консолидирането на данни води до подвеждащи резултати, но те не бързат да коригират грешките:

 

 

 

„Във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли. За нуждите на статистиката, всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на Агенция „Митници“. Поради разминаването в графика на НСИ (изтеглянето се извършва до 28 дни след края на периода) с този на АМ, в тези масиви не се съдържат данните от допълнителните декларации. Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП“.

 

 

Цитатът показва няколко много притеснителни практики в работата на националната статистика. От една страна се признава, че с месец закъснение данните за конкретните месеци стават налични. Така например в края на май, вече може да се представи ясна статистика за първото тримесечие. В края на август има информация за второто, в края на ноември за третото и в края на февруари за четвъртото тримесечие на предходната година. Въпреки това обаче, НСИ не ревизират своевременно подаваните данни, а чакат да приключи календарната година. Тоест, грешката от първото тримесечие на дадена година се пресмята и публикува с цели 12 месеца закъснение.

 

 

Това обяснение трябва да притеснява цялото общество, защото предполага правителстсвото да не разполага с навременна информация при подготовката на бюджета за всяка следваща година и прави плановете си върху много несигурни допускания. Обратното е дори по-тревожно – управляващите да знаят, че икономиката вече се е забавила, може би дори в пъти (обществото още не знае със сигурност с колко точно), но не казват нищо и използват грешните високи стойности като повод за хвалба, знаейки, че не са верни.

 

 

Цитираното изявление на НСИ противоречи и на миналогодишната практика на националната статистика. Миналия октомври НСИ завиши оценките за потреблението (компонент на БВП и растежа) през първите две тримесечия на 2019 година. Тогава ревизията за първото полугодие беше част от по-мащабна ревизия на растежа за цялата 2018 година, но е показателно, че статистиката може да се коригира без да се чака годината да приключи.

 

 
Ако има нещо още по-притеснително, то е, че НСИ си споставят като срок да оправят хаоса в данните чак до октомври тази година.
„Според Календара на НСИ за разпространение на резултатите от статистическите изследвания на 5 март ще бъдат публикувани предварителни данни за Брутен вътрешен продукт (БВП), а на 19 октомври ще бъдат публикувани ревизирани окончателни данни за 2019 година“, се казва в прессъобщението. В допълнение институциите коментират, че ще търсят начин да подобрят обмена на данни.

 

 

 

 

Чакането до октомври е с цел да се видят данните за инвестициите. Обобщение за вложенията в основен капитал на бизнеса през дадена година, се прави през юли на всяка следваща година. Това означава, че всички грешки в следствие на неотчетен внос, трябва да се отчетат с данните, които НСИ публикува на 5 март.

 

Източник: iconomist.bg

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024