ОБЩЕСТВО

Скандал в Пещера! Катя Костова с присъда по наказателно производство в Германия следи за спазване на законите в Пещера

Скандал в Пещера! Катя Костова с присъда по наказателно производство в Германия следи за спазване на законите в Пещера

катя87373049_2451198781653142_3961870269840097280_n

 

 

Казусът със спазване на законовите и дадени по конституция права на гражданите в Пещера за чиста и безопасна среда за живот, бе широко коментиран в социалните групи на града. Основание за тази нагорещена дискусия е опитът за създаването на депо за опасни отпадъци в близост до живущите в града от фирма, която често е упреквана в нарушаване на екологичните норми за живот на жителите там.

 

 

Предисторията на събитието е с датировка от 2017г., когато същата компания организира обществено обсъждане за изграждане на нов завод на територията на град Пещера. Тогава, морален стожер против предложението на компанията, се явява живущата в Германия Катя Костова.

 

 

Подобно на Жана Дарк, тя се явява вид спасител на отчаяните си съграждани. С яростна ожесточеност оспорва всички мотиви на компанията, бунтува се против олигархичните кръгове и така наричаната от нея „закостеняла и продажна” власт в града. Яростно описва видовете заболявания, с която и тя самата твърди, че се е сдобила, в следствие вдишването на газове, изпускани от предприятието в атмосферния въздух на населеното място. Многократните полети с авиокомпании за „спасяването” на Пещера от и за Берлин вдъхновяват уплашеното гражданство. Приемат борбата на Костова за безкористна и чиста.

 

 

 

До момента, в който същата не постига споразумение с управляващите корпорацията и въпреки писмената си ангажираност става част от самите тях. Подозрение за това предателство на интересите на общността става факта, че Катя Костова регистрира Сдружение с нестопанска цел в обществена полза, в която обаче е в колаборация с личности под пряката зависимост и директна свързаност с компанията, срещу която уж се бори Костова.

 

 

 

Коя обаче е Катя Костова?

 

 

Родената през 1976г. в Русия пещерка е със завършено средно образование. През 1994г., сключва брак с Георги Костов, който живее и работи в Германия.

 

 

Многобройни са сигналите от българи, които семейството наема да работят за тях зад граница, относно липсата на заплащане на изработен труд и осигуровки. Правната форма, под която извършват дейността си е GbR-според немското законодателство-кооперация от две самонаети лица. Така създадената фирма започва да наема работници, за да устои на увеличаващият се обем на работа.

 

 

Изпадайки във финансови затруднения, същите спират изплащането на трудови възнаграждения на наетите лица-главно българи, без средства за квартира и препитание в чуждата държава без познания по немски език. Това, както и неизплащането на дължимите социални осигуровки създава напрежение и голяма част от ощетените завеждат съдебни искове срещу Катя и Георги Костови.

 

 

 

Това предизвиква дълга проверка от страна на разследващите случая органи. По делото са призовани над 240 свидетели, като голяма част от тях твърдят за оказан натиск и заплаха лично от Костова за показанията си в съда.

 

 

Въпреки това Катя Костова е осъдена да изплати полагащите се трудови възнаграждения на част от ощетените лица, ведно със законната лихва. Нещо повече- Окръжният съд (Amtsgericht Tiergarten)потвърждава присъдата и признава семейството за виновно по Наказателно дело за неизплащане на осигуровки, дължими към държавата Германия, като следва да се заплатят общо 36 000 евро /тридесет и шест хиляди евро / солидарно от двамата, ведно с разноските по делото и законните лихви. Редакцията ни разполага с копия от документите по присъдата

 

 

 

Към настоящия момент семейството се занимава отново с почистваща дейност, както и отдават под наем стаи за нощувки. Съпътстваща дейност е организиране на културни събития в Берлин-нещо, за което Костова в свои интервюта твърди,че става изключително на нейни разноски.

 

 

 

Разбира се, адмирациите към инициаторката на facebook протестите срещу разширяването на един според нея „зловонен и зловреден завод” в Пещера щяха да са горещи, ако учреденото от нея Сдружение с нестопанска цел, в полза на обществото, не беше регистрирано в Търговския регистър именно от адвокатът, който правно обслужва точно този завод. И още нещо-именно този адвокат подава декларациите за дейността на ръководеното от Костова сдружение , което някак незабелязано от широката аудитория не е осъществявало дейност –справка Агенция по вписванията. До колко е законно или морално осъден с присъда по Наказателно производство, пък дори и в страна от Европейския съюз, да управлява нещо подобно е въпрос на тълкувание.

 

 

 

Страшното е друго-нито едно от изискванията, наложени като прерогатив от нея спрямо завода-нарушител не са изпълнени, нито контролирани. В следствие на какво влияние -оставяме за тълкуване.

 

 

 

Точно днес Катя Костова отново се явява морален стожер и съдник, но не на завода, срещу който избълва своето недоволство и възмущение, а срещу тези , които са дръзнали да се обявят против него.

 

 

 

O`tempora, o mores!”, както би възкликнал Цицерон. За нас остава едно – да се насладим на изкуството й, пък било то и цирково.

Следва продължение…..

 

 

Снимка-интернет

Редакцията дава право за отговор на всички засегнати страни

 

Източник: Novinarsko.eu

novinarsko.eu

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

966090ef25235e32fcdbcad6fc8286a4

Фейсбук попиля Найо Тицин за снимката от катастрофата с Киро и НСО

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
урумов

Започна промиването на мозъци за покушението срещу Роберт Фицо

май 16, 2024