Политика

Борисов: Срещата в София се провали. Ердоган не иска да седне на една маса с Мицотакис

Борисов: Срещата в София се провали. Ердоган не иска да седне на една маса с Мицотакис

1583180493

 

 

Срещата в София, която бе по инициатива на премиера Бойко Борисов с участието на президента Ердоган, се провали. По време на разговорите в Анкара станало ясно, че двама бежанци са били убити на гръцко-турската граница, а един е ранен. В знак на протест Ердоган отказва да седне на една маса с Мицотакис.

 

А без гръцкия колега такава среща не мога да направи, заяви премиерът Борисов по време на съвместнита пресконференция с Ердоган.

 

 

 

 

„Днес гръцките сили убиха двама бежанци и има нечовешко отношение там. Искам да изразя задоволство от позицията на България под председателството на Бойко Борисов. С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността и солидарност, която се основава на взаимното уважение и разбирателство, посочи домакинът. Схващането за сътрудничество и солидарност трябва да се прилага от всички страни, каза турският президент.

 

Воден от тези мисли, искам да благодаря на Борисов и още днес искам да поздравя българите за утрешния национален празник, посочи Ердоган.

От своя страна премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите на техните семейства.

 

 

 

Близо 1,5 млн.души напуснаха Идлиб и в момента са близо до границата и ни чакат там. Обсъдихме безотговорността на някои страни, които не успяват да разберат ситуацията, коментира турският президент. Преди време бях казал, че, ако няма справедлива подялба на бежанците, ще отворим границите, заяви Ердоган.

Турция изпълни всички свои ангажименти, но очакването ни да има споделяне, не намери отговор, а ЕС не изпълни отговорностите си от споразумението и продължава да прилага двоен стандарт, посочи още той.

 
Дори и днес някои от страните критикуват отношението на Турция на границата. Ние ли ще поемем този товар, и без това похарчихме 40 милиарда. Обещахте, че ще отпуснете за 1 година 6 милиарда евро, а тези средства не бяха отпуснати, бе категоричен Ердоган. Сега разговарях с тях и казаха, е ще отпуснат 1 милиард. Кого залъгвате, ние тези пари не ги искаме, отсече Ердоган и заяви, че ще намери тези средства.

 

 

 

Ситуацията по границата е резултат от всичко, което не беше изпълнено, заяви още Ердоган. Убийството на двама бежанци и тежкото раняване на друг от страна на гръцката страна влошава още повече ситуацията. Те нямат никакво уважение към международния закон и сигурно си мислят, че Турция ще поеме бежанците за още 19 години, но това приключи, бе категоричен бе турският президент.

 

 

 

 

Радвам се да посрещна моя приятел Бойко Борисов. Надявам се да продължим с доброто сътрудничество и му благодаря за солидарността, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган след срещата на четири очи между двамата лидери и работната вечеря на водените от тях делегации.

Президентът изтъкна, че двамата са обсъдили начините за урегулиране на продължаващата напрегната обстановка в Сирия.

 

 

 

Двамата разговаряха на четири очи и обсъдиха горещата тема – ситуацията с мигрантския поток към Европа и действията, с които той може да бъде ограничен. Обсъдена и била и критичната ситуация в Сирия, която според турската страна е основната причина за мигрантския натиск.

 
Преди това стана ясно, че Борисов е успял да убеди Ердоган да дойде в София и да продължат разговорите в широк формат с лидерите на ЕС. „Убедихте ме, ще дойда в София“, каза Ердоган след срещата на четири очи с премиера Борисов, в началото на вечерята на двете делегации.

 

 

 

По-късно стана ясно обаче, Ердоган отказва да седне на една маса с Мицотакис и затова се отлага срещата в петък в София.

Благодаря на Ердоган, че прие поканата, но не  мога без гръцкия колега и той ме разбра, посочи Борисов.

Г-н президент, наполовина свършихме работата, обърна се Борисов към Ердоган.

 

 

 

Обсъдихме стъпките, които могат да допринесат за прекратяване на агресията в Идлиб, каза Ердоган и поднесе съболезнования на близките на загиналите, като благодари на Борисов за проявената съпричастност.

Осъществихме контакт между здравните министри за доставка на маски, за да попълним липсващите количества, каза Борисов.

 

 

 

Приветствам желанието на Турция в четвъртък да намерят с Русия решение срещу смъртоносния конфликт в Сирия. Искам да благодаря на турската страна за ангажимента за спазване на споразумението за границата и това дава възможност на българските граждани да спят спокойно. Препотвърдихме това споразумение, посочи Борисов и допълни, че винаги е разчитал на мъдростта на колегите си.
Мои колеги не се сдържат да си пускат коментари в мрежата. Убеден съм, че само с разум, мир и дипломация, зачитане на интересите, спазвайки подписаните споразумения, ще може да се реши въпросът, посочи премиерът. Споделената тежест е основен принцип на ЕС, каза още той.

Ако в движение имаме някакви нови идеи с колегите от ЕС за среща, веднага ще те уведомя, обеща премиерът, докато Ердоган го изпращаше до лимузината.

 

 

 

Аз съм дошъл, стиснали сме си ръцете. С теб имаме връзка. Жив и здрав, завърши Борисов=

 

Епицентър

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024