Политика

ГЕРБ и патерици отказаха да гласуват за отмяна на санкциите срещу Русия

ГЕРБ и патерици отказаха да гласуват за отмяна на санкциите срещу Русия

нинова нс3

 

 

„Какво може и не може българският парламент решават единствено Конституцията и законите на страната. Очевидно ГЕРБ не критикува нашето предложение за отпадане на санкциите срещу Русия по същество, но търсят причина да го отхвърлят и я намират в процедурни хватки.“

 

Това заяви  председателят на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по повод предложението на левицата санкциите срещу Русия да отпаднат.

 

 

Предложението на БСП бе отхвърлено след над един час дебати. За решението срещу санкциите срещу Русия гласуваха само 82 депутати от „БСП за България“ и „Атака“, а останалите народни представители бяха или „против“, или се въздържаха.

 

 

Нинова припомни, че и в други ситуации парламентът се е произнасял по важни теми, като дори е задължавал Министерския съвет: „През юли 2018г. внесохме предложение по тема, която и до днес е актуална – приема на бежанците в страната.

 

 

БСП предложи България да не подписва двустранни споразумения за връщане на мигранти и прием на бежанци, а ГЕРБ отново бяха против. На мое питане дойде г-н Борисов и Народното събрание се произнесе по този въпрос с решение. Тогава не казахте, че се бъркаме в изпълнителната власт и ограничаваме правомощията на Министерския съвет. Нещо повече – задължихме Министерския съвет да не изразява позиция преди одобрение от парламента. Това е логично – над всичко в парламентарната република стои българският парламент, така че този ви аргумент не тежи”.

 

 
„Това, че Съветът на Европа приема решение единодушно пречи ли на българския парламент и на българския министър-председател да изразят националната позиция на България? Фактът, че се иска пълно единодушие в Съвета не означава, че България не трябва да има собствена позиция по важни международни въпроси”, каза Нинова.

 

 
Тя посочи, че и двата аргумента на ГЕРБ  са несъществени.

„Очевидно сте против нашето предложение, кажете си го директно, за да знаят всички – и българските граждани, и нашите партньори в Европа, и международната общност, но да се знае кой предлага и кой решава”, завърши Корнелия Нинова.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024