ОБЩЕСТВО

Драма: Няма кой да погребе починалата в „Пирогов“ жена. Карантината масово се нарушава

Драма: Няма кой да погребе починалата в „Пирогов“ жена. Карантината масово се нарушава

b63845f1fbb9ecd071018bcd528646b8

 

 

„Причината за разрастването на епидемията на една фамилия у нас е едно празненство с 24 човека“, каза на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски.

„Говорих с дъщерята на починалата 3 пъти вчера. Починалата жена няма в момента кой да я погребе, защото всички са под карантина“, каза още той.

 

 

Както беше обявено по-рано дъщерята на починалата от COVID 19 е работила в Италия, а цялата фамилия е била на тържество в ломско село, където където празнували юбилей. Събрали са се цялата фамилия, от Пловдив дошла и дъщерята на заразеното семейство. На 1 март са напуснали селото и са заминали за София при сина си заради здравословни проблеми. Там са се почувствали зле и са постъпили в „Пирогов“.

 

 

„Няма нови положителни проби от обявените вчера 23. Всички контактни лица са издирени от РЗИ. Те са идентифицирани и предупредени. Засега може да си позволим лукса да настаняваме здрави хора. Но по-нататък какво ще става. Ако запълним болниците със здрави преносители, ще сринем системата. Трябват механизми по контрол на болните или здравите в карантина. Няма такива към този момент“, каза още ген. Мутафчийски.

 

 

Потвърдените вчера проби за коронавирус са на хора предимно от областите София и Монтана, където пациентите са контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”.

 

Карантината масово се нарушава и Националният щаб за реакция на коронавируса разполага с такива сигнали. 

 

Луксът да настаняваме в болниците пациенти, които са дали положителен резултат за коронавирус, но са здрави, можем да си го позволим в момента, но това ще срине системата, посочи Мутафчийски. Няма да има възможност и за реакция при очакван пик на заболелите.

 

Обяснението му е в отговор на въпроси за реакцията на властите спрямо контактните на семейството – първите случаи на коронавирус, които бяха регистрирани в София и приети в „Пирогов“, а ден след това жената почина.

 

Венцислав Мутафчийски настоя, че е нужна строга карантина и тя да се спазва. Като пример за това той даде въведените мерки в Израел, Русия и Гърция, където са предвидили съответно 7, 3 и 2 години затвор за неспазване на карантинни мерки.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024