Политика

Парламентът спира работа. Според Караянчева „демокрацията можем да я опазим и докато сме в карантина“

Парламентът спира работа. Според Караянчева „демокрацията можем да я опазим и докато сме в карантина“

big_1a

 

 

Парламентът няма да работи до изтичането на извънредното положение, съобщава bTV.

 

 

Предложението дойде от ГЕРБ, а по-рано днес е имало извънреден председателски съвет. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че с мярката са съгласни всички, освен БСП. Съгласно подкрепеното в зала предложение депутатите вече ще се събират извънредно само за спешни законодателни инициативи, свързани с мерките. Парламентарният контрол ще бъде писмен.

 

 

Решението е свързано с факта, че 240 депутати се събират заедно в една зала, без да е спазено изискването за разстояние между тях въпреки всички взети мерки за дезинфекция на Народното събрание, уточнява БНТ.

 

 

“С работата на парламента можем да наваксаме и по време на ваканциите, но човешкият живот няма как да го наваксаме”, каза Караянчева, цитирана от Агенция „Фокус“.

 

 

По думите ѝ в момента нацията показва изключителна дисциплина и не е редно депутатите да вървят в обратната посока. „Призовавам ви да сме на висотата на останалите граждани. Демокрацията можем да я опазим и като сме в карантина, като си помагаме едни на други, защото виждаме как цялото общество се мобилизира.

 

 

 

Как хората си помагат. Колко много доброволци имаме. Когато сме единни в бедата, ние можем да победим. Благодарим искрено на всички, които работят на първа линия. Аз само ще кажа: нека Бог да им помага и да ги пази“, заяви Караянчева.

 

 

“Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, заключваме парламента и ще се събираме, когато хрумне на председателя на ГЕРБ”, коментира зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин по време на дебатите.

 

 

 

“Ние смятаме, че Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, като осигурим контрол над действията на изпълнителната власт.

 

 

Убеден съм, че и вие самите не си вярвате, че писменият парламентарен контрол може да играе тази функция“, допълни още Вигенин, цитиран от Агенция „Фокус“.

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024