Политика

COVID-19 взе втора жертва у нас, властите въвеждат още мерки срещу заразата! Борисов отправи призив към всички! ВИДЕО

COVID-19 взе втора жертва у нас, властите въвеждат още мерки срещу заразата! Борисов отправи призив към всички! ВИДЕО

ec870b0b98eaee44abcf24078a0b9e12

След продължителни реанимационни мероприятия днес е починал 74-годишният мъж, хоспитализиран в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Той е вторият починал пациент у нас, заразен с коронавирус, след 66-годишната му съпруга.

 

 

Пациентът беше приет в лечебното заведение в тежко здравословно състояние на 8-ми март. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми. След провеждане на лабораторни изследвания за новия коронавирус резултатите бяха положителни.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките на починалия мъж.

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов отправи призив в социалната мрежа „Фейсбук“ относно разрастващата се епидемия от коронавирус. 

Министър-председателят промени профилната си снимка с #StayHome – It could save lives /Остани вкъщи – може да спаси живот/.

 

Или така еднозначно Борисов призова всички граждани да ограничат социалните си контракти, което се препоръчва и от здравните експерти и Световната здравна организация.

За същата мярка призова по-рано днес в социалната мрежа и кметът на София – Йорданка Фандъкова.

 

„Избягвайте ръкостискане и поддържайте добра лична хигиена, като често миете ръцете си с топла вода и сапун. Избягвайте социални контакти и събирания с повече хора без крайна необходимост“, апелира столичният кмет.

 

 

По заповед на здравния министър от днес до 29 март се преустановяват посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

 

 

До 13 април е обявено извънредно положение в България. Причината за извънредното положение е разпространението на коронавируса – в България случаите са общо 32.

 

 

 

Удължаваме с 6 месеца срока за издаване на лични документи. Удължаваме до края на май срока за газовите уредби, обяви премиерът Бойко Борисов.

Министерският съвет дава подробности за заповедта за въвеждане на мерки против коронавируса.

 

 

„Правя следните препоръки – кметовете да бъдат много внимателни със затварянето на пазарите. Второто много важно – от 17 часа днес на тел. 112 може да се задават въпроси за заповедта на Министерство на здравеопазването. 4 души ще седят на телефоните, за да може да се отговаря на хората“, обясни още Борисов.

 

 

 

„Трето, тук да слушат собствениците на големи вериги, някои от тях са ги затворили, а пред някои от тях се струпват хора. Установят ли представители на РЗИ струпване на хора на касите, магазините да бъдат затваряни. Ако собственикът не създаде необходимия ред, магазинът ще бъде затворен незабавно. При ресторантите – ако работи кухнята, да е за домовете. Веригите за бързо хранене да работят само за доставки на домовете, а не за консумация в ресторантската част. Колкото повече ограничим движението, толкова по-лесно ще ограничим епидемията“, каза още премиерът.

 

 

 

„Надяваме се за двете седмици, които сме се поставили, тези мерки да дадат резултат и да почнем да отпускаме по-широко движение. Това е в зависимост от ситуацията. На тел. 112 за всеки един конкретен случай да има отговор – създайте тази организация“, добави Борисов. Той отново повтори, че там, където не се спазва основната цел на заповедта – да не се струпват хора, ще се затварят обектите.

 

 

 

„Лекарствата имат регулация – не може да се допусне спекула. Що се отнася до храни, горива или подобни, ако някой тръгне да спекулира, Горанов има готовност да наложи таван. Разчитам на добросъвестност, но да не разчитаме само на това, МВР и Прокуратурата имат готовност“, обясни министър-председателят.

Той апелира за спокойствие и подчерта, че всички по света работят за преодоляване на кризата.

 

 

 

„Да си дадем тези две седмици, ние сме готови във всяка ситуация да реагираме с промени. Наблюдаваме какви мерки взимат другите страни. Подготвяме медицинските сестри, лекари и санитари“, заяви премиерът.

 

Политика

More in Политика

welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024