ОБЩЕСТВО

National Geographic извади на показ уникални снимки на България от миналия век

National Geographic извади на показ уникални снимки на България от миналия век

 

3bb61531cccaf0196b823fafeb806b24_XL

 

 

През 20-те и 30-те години на ХХ век читателите на научнопопулярното списание National Geographic имат възможността да преоткрият многобройни кътчета на света чрез цветните фотографии, публикувани ежемесечно в изданието. Сред тези китни места е и България.

 

 

Месецът е август, а годината 1932. Точно тогава красивата ни родина се появява сред страниците на световно известното списание.

 

 

 

Изданието публикува многобройни цветни снимки показващи тогавашния начин на живот, обичаи и култура. Обширният репортаж включва три заглавия: „България, фермерска земя без ферма“, „Долината на розите“ и „Под сянката на българските манастири“.

 

Авторът на това подробно историческо описание е Мейнард Оуен Уилям.

 

Пътешественик и авантюрист, той се явява като първият задграничен кореспондент на списанието. Бил е придружаван от Вилхем Тобиен, великолепен фотограф, който също снима многобройни места по света. Двамата фотографи обикалят из цяла България, за да разкрият пред читателите си един нов хоризонт в лицето на страната ни.

 

 

 

 

Описвайки цялото пътешествие из България стъпка по стъпка, авторът набляга най-вече на историческия аспект. С многобройни препратки от българската история, разказва за манастири, села и празници по нашите ширини.

 

 

 

Продължава с това как се е родил Българският театър и описва надлъж българската култура. Уилям не пропуска да спомене и величествените български планини и нежните долини с рози.

 

 

 

В текста си, авторът споменава за срещата си с млада българка, с която се запознава в Истанбул. Той я пита как е да се завърнеш отново вкъщи, а тя му отвръща, че е очарователно – въпреки че времената в България са сложни и объркани, тя вярва силно в държавата си, защото българите имат характер и са пълни с кураж.

 

Лупа БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024