ОБЩЕСТВО

Ангел Кунчев: Не е нужно 70% да изкарат вируса, той може да се самоограничи (ВИДЕО)

Ангел Кунчев: Не е нужно 70% да изкарат вируса, той може да се самоограничи (ВИДЕО)

 

22cd42c5104ca034592dc6eb568dda15

 

 

„Няма нужда 70% от населението да се срещне с Covid-19 и не е вярно, че с предприетите мерки ще се влачим месеци наред в борбата с вируса. Вирусът може да се самоограничи, каквото явление сме наблюдавали при други предходни вируси, а предприетите мерки спечелиха време на здравната система да се подготви и пикът на заболяването да се отложи и смекчи“, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е част от Националния оперативен щаб, в предаването “Алтернативата“ с водещ Генка Шикерова по TV1.

 

 

 

Той коментира, че е трудно развитието на епидемията да се вкара в математически модел, защото играят роля много фактори – климатични, поведението на хората, социално-културни особености на отделните държави, поради което неща, които са се случили в Южна Корея, няма как да станат в Европа или неща, които са станали в Италия, да се случат в Швеция.

 

 

 

“Много често ни обвиняват, че благодарение на мерките, които сме препоръчали, ние месеци наред ще се влачим, за разлика от други страни и при нас ще се срещаме с Covid-19, пък другите ще се изчистят. Искам да уверя всички, че това просто няма да се случи. Срещали сме се с много вирусни заболявания, особено от групата на респираторните.

 

 

 

 

Всяка година щем, не щем, изкарваме грипна епидемия. Срещнахме се и с два други коронавируса преди 18 и 10 години съответно SARS и MERS и видяхме, че при тях без да се стигне до масово заболяване на населението, без да се стигне до тези толкова обсъждани 70%, които ще се срещнат с вируса, те абсолютно се самоограничиха и изчезнаха. Няма нужда да се срещнат 70% или поне никой не може да каже кой е правилният път, коментира Кунчев.

 

 

 

 

 

 

Той обясни, че предложените от щаба мерки са спечелили време на здравната система да се подготви да поеме по-голям брой болни.

 

 

 

“Преди месец и половина бяхме тотално различни като възможности за лечение“, посочи той и даде пример колко допълнителни болнични легла са се разкрили, колко апарата за изкуствена вентилация са се набавили. “За лекарства изобщо не говорим, ние нямахме нищо на практика. В момента няма болница, която да лекува Covid-19 и лекарите да не знаят и нямат на разположение поне 3-4 препарата и то тези, които се прилагат в САЩ, Италия, Великобритания.

 

 

 

 

Няма лекар, който да влиза при болен и да няма пълното оборудване от лични предпазни средства за разлика от САЩ където лекарка показва, че носи една маска 1 седмица, за разлика от Италия където нямат никакви предпазни средства в отделения за Covid-19, ние това не го допуснахме“, каза Кунчев.

 

 

 

Главният инспектор заяви, че щабът не управлява правенето на тестове, за да се смята, че манипулира данните в полза на това да се съобщават повече случаи. Ние не управляваме правенето на тестове. В момента в България работят 30-35 лаборатории – държавни, частни, болнични, които правят толкова колкото успеят да организират и това не винаги е под наше ръководство. Колкото повече правят, толкова по-добре“, заяви той.

 

 

 

 

 

Кунчев коментира, че България не е и с най-строгите въведени мерки и посочи, че тук никой не е заключил хората да не излизат от къщите си.

 

 

“Моето лично мнение на базата на опита ми с различни вируси, включително пандемичния, е че респираторните вируси си имат любимо време на разпространение и края на април-май започват да изчезват и се появяват другите летни ентеровируси. Не ми се вярва този да е толкова странен и особен, че да ни държи цяла година в напрежение и непрекъснато да създава нови и нови вълни.

 

 

Не мога да бъде напълно убеден, защото говорим за вирус, който познаваме от три месеца реално, но ако се движи по всички нормални правила на изкуството, би трябвало така да стане“, заяви Кунчев. Той уточни, че не при всички пандемии има втора вълна.

 

 

Лупа БГ

lupa.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024