ОБЩЕСТВО

Безотговорно! Църкви причестяват всички с една лъжица въпреки предупрежденията от лекари (ВИДЕО)

Безотговорно! Църкви причестяват всички с една лъжица въпреки предупрежденията от лекари (ВИДЕО)

phpqgy19t_800x_

 

 

 

Много от църквите в България причестяват миряните с една лъжица, въпреки че сутринта лекарите, управляващи болниците, водещи “войната с коронавируса”, призоваха на брифинг в Министерски съвет да не се ходи на църква, защото следващите две седмици ще бъдат критични.

 

 

 

На Цветница в столичния храм “Света Неделя” службата се провежда вътре. Миряните, колкото и малко да са те и макар че всички носят предпазни маски, се причестяват с обща сребърна лъжичка, съобщи БГНЕС. В бургаските църкви също се дава причастие с една лъжица, съобщи Zonaburgas bg.

 

 

 

 

“Защото със светото причастие човек получава живот, вечен. И ако вярва в Бог, в Господа Исуса Христа ще наследи Царството небесно и ще го види в сила”. Така отец в бургаския храм “Кирил и Методий” отговори на въпрос защо всички се причестяват с една лъжичка.

 

 

“Нямаше препоръки. Няма и такова благословение. Господ Исус Христос, когато влиза в Йерусалим на днешния ден, казва едни много тъжни думи. Той тъгува за Йерусалим, че не разпознава времето. В такива дни ние трябва да си зададем въпроса дали ние разпознаваме времето, защото тъжно е за всеки човек, който е починал, загинал или умрял.

 

 

 

Но всеки ще умре и трябва да се изправим пред лицето на Бога и да отговаряме как сме живели на земята”, каза още отецът, помолен да обясни дали не е имало препоръки да се сменят лъжиците.

 

 

 

Използването на една и съща лъжичка обаче не е задължително по канон, припомнят духовни служители. Тайнството на ритуала не би се нарушило, ако например се използват прибори за еднократна употреба.

 

 

 

Пред OFFNews свещеник сподели, че по своя инициатива е дезинфектирал лъжицата в спирт след всеки причастен. Но Църквата не е изпратила препоръки до свещениците да не ползват обща лъжичка днес.

Както за днешния празник, така и за Великден църквите у нас остават отворени, но властите горещо препоръчват на вярващите да останат вкъщи и да отправят своите молитви пред иконите.

 

 

 

Точно в 9.30 часа в катедралата „Александър Невски” Негово светейшество българският патриарх Неофит оглави светата молитвена литургия в присъствието на малко миряни. В службата бяха специално добавени молитвени прошения заради епидемията от коронавирус.

 

 

 

Всичко премина под засилени мерки за сигурност. На входа всеки получи дезинфектант за ръце, а хора без маски не се допускаха. Иконите и пространството около храма пък бяха предварително дезинфектирани.

 

 

 

Междувременно по света папа Франциск отслужи „Към града и света“ по повод католическия Великден от пустата катедрала „Св. Петър“.

 
Англиканската църква е затворила храмовете си, поради което архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби отслужи великденската служба от своето лондонско жилище. Духовният водач на 85-те милиона последователи на църквата по света бе в пълните си литургични одежди, застанал зад самоделен олтар на кухненска маса.

 

Оф нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024