ОБЩЕСТВО

В 4 области у нас няма нито един случай на заразени с COVID-19. Каква е причината?

В 4 области у нас няма нито един случай на заразени с COVID-19. Каква е причината?

koronavirus-karta-Balgariya-960x500

 

 

 

Повече от месец след първи регистриран случай на коронавирус в България и разкрити вече 648 такива 4 области в страната нямат нито един случай. Става дума за Търговище, Разград, Ямбол и Софийска.

 

 

На какво се дължи това? Кметове и медици се опитват да обяснят. А обясненията са различни – от генетичната болест таласемия през малкия брой население и липсата на тестване до чист късмет.

 

 

Във всяка от незасегнатите области се правят тестове на хора, които са пътували в чужбина или пък имат симптоми на коронавирус. Но досега няма установен положителен резултат.

 

 

 

Причината вероятно е, че на територията на Разград, Търговище, Ямбол и Софийска област няма привнесен вирус от пътували в чужбина хора. Публикувана от правителството карта на рисковите фактори за коронавируса обаче показва още една прилика – и четирите са нискорискови заради младо население и липса на онкоболни. В страната има и други такива области обаче, а там има вече заразени.

 

 

 

Първият случай на коронавирус в България бе установен на 7 март. За последно географията на болестта се разшири на 4 април, когато бе открит болен на територията на Врачанска област, посочват от „24 часа“.

 

 

“Въпреки че от няколко седмици вече има и вътрешна циркулация на вируса, основните места, където има разпространение, е където е имало внесени случаи”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

 

 

“Имаше 2-3 основни направления за внос на вируса у нас. Едното бяха завръщащи се в България наши граждани, които са работили в Испания, Италия, Франция, Германия, и съответно техни контактни. Другата вълна бяха наши скиори, които са били в Швейцария, Австрия, Северна Италия и донякъде и в Банско. Оттам нататък вече става дума за вътрешно разпространение. В зависимост от това къде са пристигнали хората, се оформиха и някои огнища. Очаквано в по-големите градове има по-голямо разпространение, като водеща с почти половината от случаите е София. Има и отделни по-големи огнища в Бургас, Пловдив, Пещера и на други места. Като цяло обаче на този етап, тъй като няма масова циркулация в страната, там, където е имало внесени случаи, около тях се въртят и нововъзникващите”, обясни д-р Кунчев. За Софийска област конкретно като близка до столицата, където са най-многото случаи, доц. Кунчев смята, че е по-скоро случайност липсата на заразен.

 

 

 

Тези четири области наистина са без нито един заразен, но има и други, където са изолирани по 2-3 частни случая, които и досега остават единствени там, разказа той.

“В Силистра например имаше внос от двама английски граждани, живеещи в едно село, но тъй като нямаха особени контакти, останаха изолирани само тези два случая. По подобен начин беше и в Русе, където случаите остават 3. Зависи в каква ситуацията са попаднали хората, на каква възраст, с каква професия са и колко контакти са направали”, обясни доц. Кунчев.

 

 

 

Според него, въпреки че от един-два дни има спад на случаите, срокът на задържане е кратък и статистически не може да се каже дали това е трайна тенденция, или е случайно явление.

“Ако се задържи, можем да говорим за някакви изводи, но е малко рано за това”, обясни той.

 

 

 

Малкият брой тествани хора е причината за липсата на открит заразен с коронавирус, подозират обаче в Търговище. Според секретаря на здравната инспекция в областта д-р Марин Йовов обаче непрекъснато се правят изследвания на хора със сипмтопи на коронавирус, най-близките им контактни, както и на медици. Липсата на болен по-скоро е въпрос на шанс и късмет, допусна д-р Йовов.

 

 

 

Броят на населението в Търговищка област е малък – около 114 000 души, но пък процентно броят на жителите, които се връщат от рискови държави като Нидерландия, Белгия, Англия и Германия, е по-висок от средния за България. Тези хора са под строг контрол, но досега никой от тях не е заразен с COVID-19. Обяснението е, че това са предимно млади хора, докъм 30 г., които пътуват в чужбина, за да работят, а не на ски или на почивка.

 

 

 

“Броят на болните от бронхопневмония не е по-различен от обичайното за сезона. Разбира се, ние тестваме всички съмнителни, които постъпват – досега от болницата сме изпратили около 60 проби в лабораторията във Варна и всички те са отрицателни”, каза шефът на областната болница д-р Иван Светулков.

 

 

 

887 души са поставени под карантина в областта след завръщане от чужбина, като на 507 забраната да излизат вече е изтекла. За 224 от наблюдаваните 380 карантинирани отговарят личните лекари, за 156, които са без джипи и здравни осигуровки у нас, грижата е на РЗИ.

 

 

 

Ограниченията за движение и добрата работа на КПП-ата е причина да няма разпространение на вируса, казва кметът на Търговище Дарин Димитров. В проверките на карантинираните освен полицаи участвали и горски.

 

 

 

Не липсва и обяснението как в областта засега няма заразен с коронавирус, защото е под защитата едновременно на Господ и Аллах заради смесеното население.

Доста сходно имат и в Ямбол, където обаче заразата била избягала от кукерите. Противоепидемичните мерки в Ямболско не са с нищо по-особени от тези в други области, да не говорим за Бургас, където дори вдигат пейките от парковете, за да не се събират хора на едно място.

 

 

 

“Нямам обяснение, може би е и късмет, но дисциплината е най-важна и сме мобилизирали до краен предел всички органи с отношение към спазването ѝ. Всеки ден личните лекари разговарят по два пъти на ден – преди обед и следобед, с поставените под карантина, обяснявайки им как трябва да пазят и околните. Това са около 1100 души, завърнали се в последните месеци от чужбина, на които първата им работа е да се видят с близки и приятели. От тях има само 7-8 санкционирани за нарушаване на карантината, което е много малък процент. Ако карантинираните нямат джипита, беседите им правят други здравни работници”, коментира областният управител Димитър Иванов, който е и председател на кризисния щаб за борба с коронавируса.

 

 

 

Колективен имунитет заради генетична болест пък е едно от конспиративните обяснения в Ямбол. Голяма част от населението са потомци на преселници от Беломорска Тракия, които навремето са боледували от таласемия – вид анемия, характерна за средиземноморските народи, където хората масово са боледували от малария и организмът им е претърпял генетична промяна, предпазващи ги от маларийния плазмодий. Така носителите на този ген, който се предава на поколения по родове, се явявал естествен щит и срещу коронавируса.

 

 

 

Другата теория е, че голяма част от населението е прекарало болестта през януари, когато е имало много хора с остри респираторни заболявания. Голяма част от тях са завърнали се от чужбина, главно от Великобритания.

Шефката на РЗИ в Ямбол д-р Лилия Генчева отхвърля и двете теории.

 

 

“Между таласемията и коронавируса няма общо. COVID-19 се предава по въздушно-капков път, докато другото е генетично заболяване”, каза тя.

 

 

 

“В болниците тестваме и рисковите групи при различни заболявания освен показалите симптоматика за COVID-19 и настанените с невмония”, обясни Генчева. И както повечето отговорни фактори в Ямбол обяснява, че стриктно се спазват противо епидемичните мерки.

От Ямбол до момента са изпратени 133 проби в лабораторията в Стара Загора и всички са отрицателни. Бързите тестове също опровергават версията за колективния имунитет на населението, създаден уж по време на грипната епидемия през февруари, когато също се смята, че е имало СОVID-19. Резултатите и при тях не са показали развитието на антитела у тестваните.

 

 

 

Фейк новина за скрита болест в Търговище

 

 

 

Макар до сутринта на 10 април в област Търговище да нямаше заразен с COVID-19, преди няколко дни в Районното управление на МВР в Търговище бе образувано първото в района досъдебно производство за разпространяване на невярна информация, свързана с коронавируса. В сформирана на териториален принцип група в една от популярните социални мрежи мъж на 35 години обявил, че от петък, 20 март, и в Търговище официално има коронавирус – твърдение, което не отговаря на истината. Коментарът бил публикуван в 1,30 часа през нощта.

 

 

 

Криминалисти от районното управление открили неговия автор – мъж от село в община Котел, който притежавал жилище и в град Търговище. Пред разследващите той обяснил, че чул подобно твърдение от свои познати, повярвал им и решил да го сподели в социалната мрежа с група хора, свързани с Търговище.

 

ГЛАС БГ

 

glas.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024

Топ 5 тенденции в онлайн казината през 2024 г.

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024