ОБЩЕСТВО

Мутафчийски разкри голяма аномалия за COVID-19 при много от починалите и какви са ни запасите от лекарства

Мутафчийски разкри голяма аномалия за COVID-19 при много от починалите и какви са ни запасите от лекарства

156939_660_370

 

 

 

Не може да коментираме какво се случва в самата църква и обредите, които се правят там“, това заяви шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос, че на места причастие е било давано от една лъжица.

 

 

 

„Вчера стана ясно, че в църквите има по 5 до 10 човека и то на голямо разстояние. Повечето хора се вслушват в това да не ходят в църквите. Ние продължаваме да отправяме този апел“, допълни шефът на ВМА.

 

 

„Вчера бе католическият Великден, а виждате, че почти нямаше хора“, допълни той.

 

 

 

Ген. Мутафичйски коментира и това как се проверява дали хората с коронавирус, които се лекуват у дома: „Те се проверяват по няколко пъти на случаен принцип. Карантината се спазва“.

 

 

 

„Пазарите ще бъдат отворени понеделник, вторник и сряда, но при всичко спазване на необходимите мерки. Ако това не се случи ще бъдат затваряни веднага“, категоричен бе началникът на Щаба.

 

 

 

 Мутафичйски разкри и голяма аномалия с повечето болни: „Много от хората, както и последният загинал, идва в болница в тежко състояние. А се оказва, че дори нямат лични лекари.

 

 

 

Последният починал действително е потърсил медицинска помощ много късно. Въпросът е дали, ако бяха потърсили помощ по-рано можеше да не се стига до смъртта му. 38-годишният мъж не е имал придружаващи заболявания.

 

 

Това е тежкият въпрос, който всички лекари в света се опитват да разберат. Бил е без придружаващи заболявания. В никакъв случай днешното обявление на толкова малко случаи не говори за намаляване на заболеваемостта, защото има около 400 теста, които днес би трябвало да бъдат препотвърдени, така че това е въпрос на методика, а не че са по-малко хората. Дай Боже, да са по-малко. Но едва ли“, завърши той.

 

 

Болестта се развива по някакви собствени закони. Един човек може да изкара вируса в леки форми, но няма изяснена причина кога заболяването достига до тежки форми“.

 

 

 

„Все още не се говори за намаляване на заболеваемостта. Все пак дори за днес имаме 400 теста, които трябва да бъдат препотвърдени“, допълни шефът на ВМА.

 

 

Той бе категоричен, че заключенията за Банско ще се направят когато приключи цялата акция по тестването.

 

 

По-рано днес ген. Мутафичйски заяви, че вече заразените у нас с коронавирус са 676.

 

 

 

 

Вчера получихме 15 000 дози лекарство хлорохин фосфат. Вече запасите от лекарства са съществени за решаване на проблемите. С предишните около 1000 имаме вече за над 16 000 пациенти, които могат да бъдат поети с пълни доза за лечение. Това обяви ръководителят на щаба за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски.

 

 

 

 

„Вчера беше извършена една сериозна разменна акция от две български фирми, които изнесоха 32 тона храни за ОАЕ, като България е получила 15 тона медицински консумативи като размяна. Българската държава не е заплатила нищо, транспортът също е поет от фирмите. Предпазни средства, маски и костюми. Това е доста сериозно“, разкри още той.

 

 

 

 

 

Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
966090ef25235e32fcdbcad6fc8286a4

Фейсбук попиля Найо Тицин за снимката от катастрофата с Киро и НСО

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024