Политика

Радев: Борисов гради образ на спасител върху страха от трупове. Кабинетът не взе навременни мерки

Радев: Борисов гради образ на спасител върху страха от трупове. Кабинетът не взе навременни мерки

 

1586443008

 

 

 

Премиерът трябва да знае, че може да очаква само аплодисменти.

Кабинетът не взе навременни и ясни мерки.

 

Това заяви президентът Румен Радев в интервю по БТВ в рубриката „Питай президента“.

Той разкритикува политиката на правителството в началото на епидемията.

 

ВЯРВАТЕ ЛИ, ЧЕ ТАЗИ КРИЗА ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА СЪС СТРАХ ОТ ТРУПОВЕ?

На въпрос защо в условия на криза премиер и президент не са единни, Радев заяви не е време да се занимават хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт, когато армията от безработни се множи всеки ден.

Никога не съм казвал да падат ограниченията, този спор е в главата на премиера, заяви още Радев.

„След изявлението ми премиерът говори за спор, който е в неговата глава, него го няма. Той каза: „Вие какво искате? Радев, който казва веднага да паднат ограниченията и да уморим народа или аз, който казвам ще държа ограниченията, за да ви спася?“ Няма такъв спор. Никога не съм казвал да падат ограниченията. Казах много ясно, че е време да мислим за ясна национална цел, как по-бързо управляемо и безопасно ние да започнем поетапно да излизаме от това състояние. Мисля, че сме показали единни действия, имахме среща и с кабинета, и с представителите на Националния оперативен щаб. Има взаимодействие по редица важни въпроси. Не мисля, че има проблем. Вярвате ли, че тази криза трябва да е управлявана единствено чрез паника страх и потоци от трупове, които се леят от екрана непрекъснато?“, запита държавният глава.

 

ВСЯКА ВЛАСТ СЕ НУЖДАЕ ОТ КОРЕКТИВ, КОГАТО НЯМАМЕ РЕАЛЕН ПАРЛАМЕНТ
„Не е време за емоция, за избухвания, за сърдити пози, а и аз в този спектакъл няма да участвам. Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито българският народ са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти“, каза Радев.

На въпрос дали е мината границата на отношенията им с премиера Борисов, Радев заяви: „Не мисля, че сме минавали с границата. Трябва да има и някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от някакъв коректив, особено когато тя е взела решение и то самостоятелно да въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме на практика блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и когато критичността на масовата психики а исъзнание са драстично намалени от масовия страх.“

 

Само чрез паника и страх ли трябва да управляваме тази криза?, попита президентът. Защо беше тази реакция на моето вето? Защо трябваше да има избухване?

 

ЗАЩО БОРИСОВ СЪОБЩИ ЗА СМЪРТТА НА МОЯ БАЩА? НЕ СЪМ ГО УПЪЛНОМОЩАВАЛ!

 

Аз нямам нужда от личен говорител, който да обяви смъртта на моя баща. Брисов се самоназначи за такъв. Благодаря му, посочи Радев.

„Аз говорих с него и му казах, че ще наложа вето. Така постъпих и с председателите на всички парламентарни партии. Всички бяха уведомени. Преди този случай се чувахме по-често, но след него почти не се чуваме“, разкри Радев.

 

„Кабинетът успя да се включи и да активира нашата родна промишленост и разгърна активна, дори хиперактивна информационна кампания. Но не забравяйте – безплатни, масови тестове трябва да бъдат осигурени за хората. Не звучи добре, когато се казва – няма да тестваме, защото са скъпи. Когато миналата година кабинетът даваше големи суми за самолети, за газопроводи, не бяха ли скъпи?„, попита държавният глава.

Приоритетът на правителството бяха инфраструктурните проекти, а трябва инвестиции в хората, в човешкия капитал, заяви президентът.

 

ДЕПУТАТИТЕ РАБОТЯТ ПО КОМАНДА НА БОРИСОВ

 

Депутатите допуснаха Борисов да ги командва. Народните представители работят по команда на премиера многократно. Този стил не ми е присъщ. Някои дори мечтаят за военно положение. Парламентът е придатък на изпълнителната власт, подчерта Радев.

 

Борисов гради образ на спасител върху страха от трупове, каза президентът.

 

ЛИПСАТА НА МАСОВО ТЕСТВАНЕ Е ГРЕШКА

 

Никога не съм казвал, че ограниченията трябва да паднат, както твърди Бойко Борисов. Предложил съм мерки, които според мен ще помогнат в този тежък момент. Когато се цитира СЗО, трябва да се казва всичко. Да, от СЗО казаха, че излоционните мерки са добри, но също така казаха, че трябва да има безплатно масово тестване на всички граждани. Според мен ние изпуснахме този момент. Не искам да влизам в работата на експертите, но наистина изпуснахме момента. Ние не бяхме подготвени и нямахме тестове. С тестването щяхме да проследим болестта и да сме наясно кой е изградил антитела. Кабинетът безспорно взе точни и навременни мерки за социална изолация. Това е похвално. Другите положителни стъпки са, че кабинетът разгърна много активна информационна кампания за коронавируса и успя да пренастрои производството на редица български заводи. Но липсата на тестване е грешка. Нима е нормално да се казва – няма да тестваме, защото е скъпо. Винаги съм казвал, че е много по-важно да се дават средства за хората и за здравеопазване.

 

ДРАСТИЧНО ИЗОСТАВАМЕ С ИКОНОМИЧЕСКИТЕ МЕРКИ

 

Радев заяви, че подкрепя извънредното положение. Драстично обаче изоставаме със социални и икономически мерки. Това създава напрежение, добави той.  Ще покажа реакцията на работодателите и на работниците. В първия вариант, интересът беше много слаб. Сега има индикация, че повече работодатели ще се включат.  „Задължително трябва да има помощ за бедните. Мерките трябва да са навременни, безвъзмездни и достъпни. Закъсняхме. Другите държави масово въведоха веднага масови социални мерки, за да не остава никой зад борда.

 

Трябва ли гладният човек да излезе на улицата и да помете всичко?“- попита президентът.  Трябва да има ваучери за храна, да бъдат актуализирани социалните плащания, добави той. Има резерв в бюджета и никой не говори за него, подчерта Радев. Много е важно е в тази криза доверието между институциите и хората, те да усеят, че има държава. Защото това влияе и на психическия климат вътре в семействата, който е разклатен. Специалистите казват, че когато си под психическо напрежение, имунитетът се срива, коментира Радев.

 

ПУСНЕТЕ ВИТОША! ТАМ НЯМА ВИРУС

 

Той разказа, че му се обаждат родители на деца с увреждания, за които е важно те да излизат. Не трябва да допускаме в България да се случва това, което стана в Англия – хората масово хукнаха по парковете като стане времето топло. Затова е по-добре  управляемо, с ясни правила, зададени от правителството, да се пуснат хората в парковете и на Пуснете Витоша, полицията да следи, предложи президентът. Защото се опасявам да не стане така, че хората в един момент да умаловажат мерките, допълни той. И разказа, че на Витоша е виждал как семействата са на разстояние едно от друго. Ние, българите, доказахме, че можем да сме отговорни, трябва да се разчита на съзнанието на хората, коментира още държавният глава.

 

Премиерът е обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който сам раздухва, върху трупове. И все пак ще има виновен, знаем, че ще е Радев, каза той.

 

Не критикувам карантината, а апелирам за това да има достатъчно мерки – социални, икономически, да се управляват ограниченията разумно, каза още президентът. И даде пример, че по улиците има същия трафик, както преди.

 

ХАОСЪТ ПРИ ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ЩЕ ЕПО-ОПАСЕН

 

Хаосът при излизането на тези мерки може да бъде много по-опасен от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение, смята Радев. Не можем да кажем дата за излизането.

Като президент не искам и не трябва да деля смъртта на българите само на починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим, заяви президентът.

„Стана модерно и непрекъснато се говори за смърт. Хората са затворени и гледат от екрана. Смърт се лее отвсякъде“, коментира държавният глава.
„Искате ли да си поговорим малко за смъртността в България. Хората претръпнаха. Аз като президент не искам и не трябва да деля живота и смъртта на българите само на българи починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим“, посочи още Радев.

Той отчете, че годишно средно в България умират хора около 2000 човека от усложнения от грип.

„Това е в зимния период на месец грубо колко са това – близо 300 човека. От какво умират тези хора. Нека се замислим и за това. Няма ли да направим брифинг: Вчера умряха в България 300 човека, от тях 60 от онкологични, сърдечно-съдови заболявания, от глад, от студ, от липса на медикаменти, от липса на достъп до здравеопазване. Защо ги забравяме тези хора? Само сега ли се сетихме за възрастните хора в България? Преди кризата не бяха много в нашия фокус. Ще мине и тази криза и ние пак ще забравим, че има възрастни хора“, каза още Радев.

 

СЪПРУГАТА МИ ИМА ФОНДАЦИЯ. ОТТАМ ДАРИ 10 000 ЛЕВА

 

Разчитам много на българския парламент и той трябва да спре да изпълнява командите на Борисов. Вече чухме гласове за въвеждането на военно положение. Аз подписах удължаването на извънредното положение и пак ще кажа, че мерките за социална изолация са добри. Но съм казал и други неща, които не виждам се случват. Да, моята заплата ми дава възможност да си позволя неща, които много българи не могат да си позволят. Дарил съм заплатата си за март. В парламента тази свещенна тема за дарителството се опорочи и принизи, като това отново стана по команда. За мен дарението е личен акт и споровете в парламента принизиха този акт. Съпругата ми има фондация и оттам са десете хиляди лева, които е дарила“, обяви президентът.

 

„Интересът на работодателите към схемата 60/40 ще покаже дали тя ще е успешна. За мен трябва да има безвъзмездни отпускания на средства за социално слабите хора. Вече казах, че гладът може да отнесе всякакви бариери и норми. Това ли трябва да се случи? Тези безвъзмездни средства могат да се вземат от бюджетния резерв и лимита на държавата. Как го направиха другите държави?

 

Пак ще повторя, че карантината трябва да се спазва, но мерките трябва да се управляват. Трябва да си поставим ясна национална цел, защото излизането от тези мерки може да предизвика много по-голям хаос, отколкото обявяването на извънредното положение.

 

Въпросът е, че трябва да се вземат решения, за да не се забавяме с излизането от кризата. Това ще доведе до намаляване на конкурентноспособността ни, ще доведе до бедност и безработица. Всичко това ще доведе до най-лошото – масово напускане на държавата и демографски срив. Не трябва да оставяме гладен човек. Ясно е, че безработицата носи със себе си престъпност, насилие, безпътица. Не трябва да допсукаме това“, каза още Радев.

 

ПРАВОСЪДИЕ В ЕФИР Е ПРАХ В ОЧИТЕ НА ХОРАТА

 

Освобождаването на изпълнителния директор на ББР вече няма значение, след като заемът е утвърден, това е правосъдие в ефир, коментира президентът.
По думите му това правосъдие в ефир е прах в очите на хората. „Най-важно е какво ще каже прокуратурата. Проблемът е че едрият бизнес отдавна стана приоритет на тази банка, която е създадена да кредитира малкия и средния бизнес. Най-вероятно ще се случи същото – целият проблем ще спре до борд и директор на банката“, посочи още президентът.

По повод разпространени от прокуратурата записи с гласа на президента и в отговор на въпрос дали разпознава гласа си, Радев отговори, че това е било част от разговора. Държавният глава заяви, че не е предизвиквал този разговор. „Не съм се обаждал аз и в който аз не знаех изобщо за тази проверка, че това е случаят. То се разбра и от записа.

В никакъв случай, аз съм командвал ВВС и знам, че в регистратурата има всички заповеди, разпореждания, протоколи. Всичко се пази там и те од един бяха публикувани като опис и предоставени в протокола на КОНПИ. Нито един докуметн не е скрит“, коментира Радев.

 

ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ НАПРАВИ ГРЕШКИ, „ПОЛЕГНА“ ПРЕД ПРЕМИЕРА

 

Познавам се с генерал Мутафчийски много преди да оглави щаба. Той е изключителен специалист, но направи някои грешки. Аз не разбрах защо не се използва плана за действие при подобни пандемии, който е приет още през 2006 година. Може би и затова имаше такъв хаос в началото на кризата. В този план ясно е разписано как да се действа и не само чисто здравно, но и икономически. За мен генерал Мутафчийски направи опит да „полегне“ пред премиера и това е причината този план да не влезе в действие. Да, тестван съм за коронавирус. Веднъж. Тестът ми е отрицателен“, разкри още Радев.

 

ЧУВСТВАМ СЕ ОБЕДИНИТЕЛ НА НАЦИЯТА

 

„Никога не съм отказвал да подам ръка на Борисов, стига да няма нещо скрито или някакви други мотиви. Трябва да имаме ясна национална цел. Тази цел е да се върнем към някакъв сравнително нормален начин на живот възможно най-скоро. Трябва да имаме модел за ясно икономическо и социално Възраждане. В момента нацията е обединена и трябва да изпозлваме това обединение. Уважавам мнението на Светия синод. Нека всеки сам да прецени дали да прекара празниците вкъщи или пред храма, спазвайки всички мерки. Да, чувствам се обединител на нцията„, завърши президентът.

 

На въпрос дали смята, че е извършил държавна измяна, президентът заяви: „Никога“.

 

 

Гледайте ВИДЕО разговора ТУК

 

Епицентър

Политика

More in Политика

марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
2a7479d543144c81d344ceb5c342f57d

Валентин Вацев: Животът на сглобката приключва след изборите в САЩ. Ето защо тя е нужна на Посолството

март 14, 2024
960x540

Сглобката в НС прие американска технология за АЕЦ „Козлодуй“

март 14, 2024
171034298861188

Обратното броене започва в петък, Габриел трябва да предложи правителство до 22 март

март 13, 2024