ОБЩЕСТВО

Смайващи резултати от бързите тестове за COVID-19 в Дългопол: 90 изследвани са здрави, 1 е с антитела

Смайващи резултати от бързите тестове за COVID-19 в Дългопол: 90 изследвани са здрави, 1 е с антитела

 

7761025

 

 

Община Дългопол прави бързи кръвни тестове за коронавируса на жителите си, които са в най-рисковата категория. 

 

 

 

 

90 души са изследвани до момента, резултатите на всички са отрицателни. При един човек са установени антитела. Такъв до момента е резултатът във варненската община Дългопол от изследването с бързи тестове.

 

 

 

Кметът Георги Георгиев заяви, че близките на човека с антитела не са били заразени и не е ясно откъде е прихванал коронавируса.

 

 

„Той е изкарал заболяването на крак. Интересното е, че в семейството му няма болни“, каза пред БНР кметът .

 

 

 

Общината е осигурила 500 бързи кръвни теста. На този етап ще бъдат тествани около 200 души общо, а останалите 300 теста ще бъдат използвани след време:

 

 

 

„Преди началото на учебната година ще направим изследване на педагогическия и на непедагогическия персонал, за да са спокойни родителите, че децата им ще бъдат сред здрави хора… Изготвят се списъци на всички, преминали карантината. По желание всеки може да си плати по 25 лева, за да се види дали има преболедували.

 

 

 

До 15-и април всички в Дългопол ще излязат от карантинния период… Като им свърши карантината, ще ги призова да си поработят по дворовете“, допълни Георгиев в предаването „Преди всички“.

 

 

 

 

Дългопол и Банско са общините, в които от няколко дни се изследва широка част от населението. Кампанията продължава и на двете места. За утре е планиран старт на тестване и в община Ивайловград. Хората там ще бъдат проверявани безплатно.

 

 

 

Навсякъде най-напред се тестват рисковите групи – лекари, полицаи, общински служители, които са имали непрекъснат контакт с хора, доставчици.

 

 

 

Вчера стана ясно, че в Банско са изследвани 148 души. При петима бяха открити антитела. При други двама има активна инфекция, още двама са дали положителен резултат и по двата показателя на имуноглобулин.

 

 

КАК СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ТЕСТЪТ:

Публикация в социалните мрежи на кмета на Ивайловград Диана Овчарова, адресирана до населението, дава информация как точно се осъществява един тест: 

„Вземането на кръвната проба ще се прави в отделен кабинет, при всички мерки за безопасност. Обслужването ще става поединично като преди това, ще се попълва документ за информирано съгласие. Лаборантът ще бъде с предпазни средства – престилка, маска, очила, ръкавици, шлем, шапка. След всеки пациент ще се извършва дезинфекция и проветряване на манипулационната! Резултатът ще се отчита след 15 минути, а тестът ще даде отговор дали е наличен вируса, на какъв етап от развитие и дали лицето има изградени антитела след прекарана инфекция. (…) Две седмици след този първи тест ще направим повторен, но с други нови лица, от същата рискова група“.

 

 

 

 

БНР, Сега, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024