ОБЩЕСТВО

Чиновници роптаят заради спиране на бонусите им, най-голямо е недоволството в НАП

Чиновници роптаят заради спиране на бонусите им, най-голямо е недоволството в НАП

fotoshop20200403_110204

 

 

В някои ведомства допълнителното стимулиране формира 30% от дохода на чиновниците

 

 

 

Недоволство от почти сигурното спиране на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати се надига сред чиновници. Ропотът е най-силен в НАП, където понякога премиите възлизат на около 30% от общото възнаграждение на редовите служители. В интернет групите, които обединяват хора, работещи в агенцията, се срещат коментари, че действието е равносилно на предателство и влияе много демотивиращо, пише в. Сега.

 

 

Както „Сега” писа, премиите в някои държавни структури ще бъдат орязани като икономия заради кризата, свързана с коронавируса. Преди две седмици финансовият министър Владислав Горанов обяви, че такава мярка е възможна.

 

 

По традиция сумите се плащат през втората половина на април. Бонусите се изчисляват за всяка структура отделно според вътрешни процедурни правила и формула. Всеки началник оценява индивидуалния принос на служителите си.

 

 

В някои ведомства калкулациите вече са направени, но отговорът от централите в София е, че премии за първото тримесечие няма да има.

 

 

В интернет мрежите всичко това се оценява като неуважение за положения труд, неглижиране на рисковете за редовите служители при коронавируса (мнозина от тях работят в препълнени зали и фронт офиси), липса на съсловна защита и т.н.

 

 

 

„Не сме против държавата да вземе тези пари. Но нека категорично да посочи, че отиват за лекари и други хора, които се борят на първа линия с вируса. А яснота няма”, споделиха пред „Сега” чиновници.

 

 

Бонусите имат лоша слава сред по-голяма част от обществото, но в действителност без тях доходът на хиляди редови служители би бил твърде нисък.

 

 

 

 

Най-вероятно в сектори, които пряко са ангажирани с епидемията – здравеопазване, МВР и т.н, рестрикции няма да има. Ако премиите в останалите сфери бъдат спестени, еднократната бюджетна икономия за три месеца ще е около 100 млн. лв.

 

Сега

segabg.com

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024