ОБЩЕСТВО

Шефът на „Пирогов“ предрече нов бум на заразата у нас, но на съвсем неочаквани места

Шефът на „Пирогов“ предрече нов бум на заразата у нас, но на съвсем неочаквани места

18

 

 

 

„След 10 дни ще усетим резултатите от пътуването по Великден“, това прогнозира директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

 

 

 

„Ще го усетят хората не толкова в София, а в по-малките градове, където може би медицинското оборудване не е на нивото на големите болници в София. Тогава наистина ще видим колко ще се увеличат болните от коронавирус в другите областни градове.

 

 

 

 

Ще има увеличение категорично. Проблемите идват не от това, че има болни в болниците. Проблемите идват от хората, които не знаят, че са вирусоносители“, посочи проф. Балтов в сутрешния блок на БНТ.

 

 

Според него само Оперативният щаб може да каже дали да се разхлабят мерките.

 

 

 

„При едно разхлабване на мерките може да пламне цяла една болница. Рискът остава. Разхлабване може би ще има, но още е рано“, каза проф. Балтов.

 

 

 

„Смятам, че хората разбраха, че в никакъв случай не сме стигнали пик, в никакъв случай не можем да си позволим в момента да саморазхлабваме мерките, защото кривата тръгна нагоре.

 

 

Мисля, че в следващите две седмици хората ще видят, че може да се удвоят или утроят случаите на заразени с коронавирус, което показва, че трябва още търпение“, добави той.

 

 

 

 

 

В момента в „Пирогов“ има 41 души на лечение, 8 са в крайно тежко общо състояние, интубирани на вентилация, останалите 33-ма са в средно тежко състояние. В групата от 33-ма души има и 4 служители на „Пирогов“ – две сестри и двама санитари, които са се заразили по време на работа в среда.

 

 

 

„Пирогов“ в момента работи на 1/3 от капацитета. Плановите операции са абсолютно забранени с изключение на онкозаболяванията. Всички, които са спешни състояния също не чакат. Никой не е върнат от „Пирогов“, каза проф. Балтов.

 

 

Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_122

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев продават Първа инвестиционна банка, ясни са мераклиите да я купят

май 20, 2024
пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024