ОБЩЕСТВО

SPIEGEL публикува Топ 40 за адекватно справяне с COVID-19: Израел е №1, следва Германия. Нас ни няма в класацията

SPIEGEL публикува Топ 40 за адекватно справяне с COVID-19: Израел е №1, следва Германия. Нас ни няма в класацията

big_jovhb

 

 

В много страни хората се страхуват за живота и икономическото си съществуване по време на кризата в коронавируса. Тези, които живеят в Германия, са в сравнително добро положение.

 

 

Според класация федералната република в момента е най-сигурната и стабилна държава в Европа и втората най-безопасната в света. Само Израел управлява кризата по-добре, според сравнението на страната на лондонската Deep Knowledge Group (DKG), която предостави данните си на германското издание SPIEGEL.

 

 

Линк към оригинала вижте тук https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/im-laender-vergleich-liegt-deutschland-sehr-weit-vorn-a-ebae15df-eca1-4daf-ae5b-8efcad11ee28?fbclid=IwAR3H_7LERSvf5WbjSTURjeE-EOh-oGXoGA03C5XuBUHRBQ0lnGIoRyzJYKc

Линк към класацията вижте тук https://www.dkv.global/safety-ranking

 

 

Анализаторите от DKG са събрали информация кога са били в сила ограниченията за излизане, дали е имало много нарушения, степента на ограниченията за пътуване, дали има всеобхватни тестове Covid 19 и как са оборудвани болниците.

 

 

 

Германия отчита особено добра позиция в управлението на кризата. Тук например са важни функционирането на кризисните екипи и мобилизирането на бърза помощ.

 

 

 

 

 

В сравнение с другите европейски страни, Швейцария и Австрия са след Германия като най-успешните „кризисни мениджъри“.

 

Италия и Испания обаче са на последно място. В глобално сравнение на индустриализирани и развиващи се страни – като Африка и Южна Америка не са включени – има главно страни от Източна и Югоизточна Европа като Латвия, Словакия и Словения в дъното на класацията на 40-те водещи държави.

 

 

 

 

 

В класация от над сто страни, върху която DKG все още работи, например, САЩ са едва на 70 място. Сред първите десет държави в света Южна Корея, Австралия и Китай са малко след водещите Израел и Германия.

 

 

„В сравнение с други страни, Германия в момента има най-доброто класиране на сигурността и стабилността в Европа и също така е една от водещите държави в света по отношение на управление на кризи“, обяснява експертът по данни Димитри Камински, основател на DKG.

 

 

„Германия беше изключително ефективна, като се има предвид, че първоначално високите нива на инфекция са успели да спрат болестта да се разпространява допълнително, без да достигне нивото на други страни. Това ще даде на Германия значителни икономически ползи след пандемията“, смята той.

 

 

Модерният център на DKG използва публични източници на данни за своята класация, например от Световната здравна организация или от университета Джон Хопкинс и го използва за захранване на алгоритъм.

 

 

 

Други анализатори на данни също хвалят германското правителство: „Германия е в наистина добро положение като многолюдна страна“, обяснява Анастасия Лаутербах, AI и експерт по данни и член на много надзорен съвет. „Не е изненадващо, че Израел изпреварва, когато вземете предвид, че страната е в постоянно състояние на криза и има много опит със затварянето на граници и изключителни държави“, добавя той.

 

 

 

Лаутербах смята класирането за смислено поради високата плътност на данните. „Въпреки това класирането е само моментна снимка, защото данните се актуализират постоянно“, казва Лаутербах, която сама оперира с големи данни. Ако Германия вземе грешни решения, това може да се изплъзне от скалата на рейтинга.

 

 

Данните са особено полезни за бизнеса и финансовия свят. Благодарение на класацията, компаниите също могат да намерят своите критерии в кризата, където могат да инвестират най-безопасно и където могат също да поемат дългосрочни рискове.

 

 

Защо България не е успяла влезе в класацията по безопасност от новия вирус?

 

 

Преди няколко дни Бойко Борисов се беше ядосал на неудобен въпрос на журналист за масовото тестване на населението,  но в типично негов стил успя да замаже положението, че вече се сравняваме с най-силните икономики в света като Германия и Южна Корея.

 

 

Тази класация обаче показва, че няма и място за сравнение. Чудно как е възможно никой от консорциум Deep Knowledge Group да не е гледал брифингите на Националния оперативен щаб и драконовските мерки, които се вземат в България.

 

 

 

Всеки ден по всички медии правителство ни обяснява как сме изпреварили всички и колко по-добре се справяме с тази криза, но тази класация по-безопасност разбива на пух и прах „успехите“ у нас.

 

Дунав мост

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

05-01_7162522339240100140_big

Шансът за втора пенсия от частен фонд се оказа минимален

май 10, 2024
big_1587291124-payimasge2

Задава се голяма промяна: Край със заведенията в блока!

май 10, 2024
169323482957890

Позорно: Кандидат депутат бяга от полицията в София, отказал тест за дрога, пуснаха го заради имунитет

май 10, 2024
драма

Страшна драма в Бургас: Самотна майка увисна на една ръка от балкона, ужасът е бил… СНИМКИ

май 9, 2024
original

Румен Радев поздрави „Безсмъртния полк“, шествието се проведе въпреки забраната на Терзиев / СНИМКИ

май 9, 2024
991-ratio-petyr-bochukov

Тъжна вест: На 8 май си отиде един от най-изявените български журналисти

май 9, 2024