Политика

Арестуваният зам.-министър пред съда: Не познавам тези хора от група, към която ме причисляват

Арестуваният зам.-министър пред съда: Не познавам тези хора от група, към която ме причисляват

 

f8e155584a7017b3dd884fb2ab5ec81b

 

 

Специализираният наказателен съд решава дали да остави в ареста зам.-министъра на екологията Красимир Живков, бизнесмена Атанас Бобоков и още двама от обвинените за организирана престъпна група за незаконен внос на отпадъци, съобщава БНТ.

 

 

 

Делото продължава вече повече от шест часа. В Съдебната зала прокурори и адвокати влязоха в остър спор по доказателствата, които до момента са събрани в 66 тома.

 

 

 

 

Спорът между защитата и прокуратурата е затова, защото според адвокатите на обвиняемите прокуратурата не сочи конкретни факти за това кой какво престъпление и кога го е извършил.

 

 

 

 

Дори Красимир Живков стана и заяви пред съда, че не познава никой от обвиняемите, включително и негови подчинени.

 

 

 

„С ръка на сърцето искам да кажа, че аз не познавам тези хора от група, към която ме причисляват”, каза още Живков. Той заяви, че не познава Пламен Бобоков, който е виждал един път преди 4-5 години на междуправителствена делегация.

 

 

 

„Нямам му телефона, нямам му контакта, не комуникирам”, заяви той. Познава, разбира се, Габриел Савов, който бил директор на регионалната инспекция. „С г-н Бобоков съм провел един единствен път разговор по телефона, два пъти съм се виждал”, заяви още той, цитиран от БГНЕС.

 

 

„Искам да знам членовете на тази група дали ме познават, дали са общували с мен, дали са разговаряли, дали са комуникирали”, заяви той пред съда.

 

 

 

 

А бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов каза, че е извършвал нарушение в своето ведомство, но то е било само едно, а именно – да пуши в служебните помещения.

 

 

 

В същото време обаче прокуратурата се позова на свидетелски показания, в това число и на един от обвиняемите за участие в групата, а именно бизнесменът Васил Богданов, според които показания Красимир Живков и братя Бобокови са били в много близки отношения и дори Атанас Бобоков е определял кой на каква длъжност да бъде назначен в екоминистерството.

 

 

 

А има свидетелски показания, че Красимир Живков е упражнявал включително и психически тормоз над свои подчинени, ако те откажат да дадат необходимото разрешение или нотификация на фирми, свързани с братя Бобокови.

 

 

 

 

Заседанието продължава, а арбитър на този спор ще бъде съдът, който ще каже дали уважава искането на прокуратурата четирима от обвиняемите да останат в ареста, други двама да бъдат под домашен арест, а бизнесменът Пламен Бобоков да бъде с 1 млн. лв. гаранция.

 

 

Обвиняеми са 10 души по случая с организираната престъпна група за внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица. На един от участниците в групата е повдигнато вторично обвинение за управление на опасни отпадъци. Спрямо 4-ма се отправи искане за най-тежката мярка задържане под стража. Спрямо 2-ма се иска домашен арест.

 

 

БНТ, БГНЕС

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024